duminică, septembrie 24, 2023
Județul Ilfov
cer senin
20.1 ° C
22.7 °
18.9 °
71 %
4.6kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
29 °
joi
28 °
vin
21 °

Tomac îi recomandă lui Ciolacu să acționeze fără întârziere: ‘Decembrie este departe’

Eugen Tomac, liderul PMP, evidențiază că „Guvernul poate să meargă la CJUE în orice moment” și a pledat de aproape un an pentru „cea mai rapidă cale de a adera la Schengen, prin intermediul unui proces la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.” Europarlamentarul îi sfătuiește pe oficialii guvernamentali să nu mai amâne până în decembrie pentru Consiliul JAI, deoarece nu se prevăd schimbări semnificative până atunci.

„Guvernul poate merge mâine la CJUE. Spun de aproape un an că singura cale scurtă pe care o avem la dispoziţie pentru a intra în Schengen cât mai curând este un proces la CJUE.

De aceea, am deschis o acţiune la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene(CJUE) în data de 6 februarie împotriva Consiliului Uniunii Europene pentru a constata abuzul de drept al Austriei şi încălcarea Tratatului Uniunii Europene şi a Tratatului de Funcţionare al UE privind accesul României în spaţiul Schengen”, afirmă europarlamentarul PMP.

El arată că se bucură că, după ce Comisia Europeană a transmis CJUE că susţine demersul pe care l-a iniţiat împotriva Austriei, Guvernul României ia în calcul să se alăture acestui proces.

„Îi recomand premierului Ciolacu să nu mai aştepte până la Consiliul JAI din decembrie, deoarece sigur nu se va schimba nimic până atunci. Singura cale prin care Guvernul României se poate adresa CJUE este prin procesul pe care l-am deschis conform prevederilor TFUE articolul 263, care spune clar că legalitatea oricărui act al Consiliului UE poate fi contestată în termen de două luni. Acesta a fost motivul pentru care am deschis procesul în ultima zi când putea fi formulată această acţiune”, mai arată Tomac.

Potrivit eurodeputatului, ”Austria trebuie să plătească pentru acest abuz, deoarece România pierde anual peste zece miliarde de euro, iar românii sunt ţinuţi în afara frontierelor UE fără nicio justificare”.

Link: https://www.stiripesurse.ro/eugen-tomac-reactie-dupa-ce-marcel-ciolacu-a-anuntat-ca-da-in-judecata-austria-la-cjue-ii-recomand-sa-nu-mai-astepte-pana-la-consiliul-jai-din-decembrie_3067883.html

Sursa : stiripesurse

Sursa foto : RFI

Cele mai noi stiri