duminică, septembrie 24, 2023
Județul Ilfov
cer senin
22 ° C
23.9 °
21 °
64 %
3.6kmh
0 %
Dum
22 °
lun
30 °
mar
30 °
mie
29 °
joi
28 °

România se alătură forțelor puternice de apărare: A patra baterie de apărare antiaeriană Patriot devine operațională

Euronews raportează, cu referire la Rador, că România a făcut un pas important în asigurarea securității naționale prin punerea în funcțiune a celei de-a patra baterii de rachete Patriot, îmbunătățind capacitatea defensivă a NATO în flancul sud-estic.

România a anunțat că a patra baterie de rachete Patriot a devenit operațională, conferind un avans major securității naționale și îmbunătățind apărarea flancului sud-estic al NATO, transmite Euronews, citată de Rador.

Sute de soldați români au fost instruiți în SUA să folosească sistemul, iar armata română a înființat o unitate specială.

„Una dintre trăsăturile speciale ale sistemului e că are o capacitate anti-balistică pe care România și armata română n-au mai avut-o niciodată până la sosirea sistemului Patriot”, a declarat locotenent colonelul Cezar Dedu din Regimentul de Rachete Patriot al României.

„E foarte complex, e bazat pe multă tehnologie digitală, pe multă informație, radarele sunt foarte puternice și de aceea țintele sunt foarte ușor de lovit.”
Ministrul român al apărării Angel Tîlvăr a vizitat baza de rachete Patriot în februarie 2023.

El a declarat: „cele patru sisteme constituie prima etapă a realizării unei capacități terestre de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie, cu capacități de apărare testate în luptă cu rachete balistice tactice și rachete de croazieră, integrate deplin în sistemul NATO”.

Conform Departamentului de Stat (DoS) american, România a semnat în 2017 un acord pentru șapte baterii Patriot în valoare totală de 3,9 miliarde de dolari, contractul fiind atribuit în 2018 producătorilor americani Raytheon și Lockheed-Martin.

Guvernul american afirmă că SUA au în prezent vânzări militare active de 6,2 miliarde de dolari în România, inclusiv sisteme de apărare de coastă, echipamente legate de avioanele F-16 și baterii Patriot și HIMARS.

Site-ul DoS afirmă: „România joacă un rol important în apărarea antiaeriană a NATO. Aeroportul Mihail Kogălniceanu e un centru major de tranzit de lângă Marea Neagră, iar SUA modernizează în prezent [baza de la – n.tr.] Câmpia Turzii pentru a îmbunătăți capacitățile aeriene ale SUA și NATO. Pe lângă deservirea armatelor SUA și NATO, aceste două importante baze aeriene sunt necesare pentru a deservi și avioanele F-16 recent achiziționate de România de la Norvegia”.

Sursa: Euronews, G4media.ro

Sursa foto : știripesurse.ro

Cele mai noi stiri