duminică, septembrie 24, 2023
Județul Ilfov
cer senin
20.1 ° C
22.7 °
18.9 °
71 %
4.6kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
29 °
joi
28 °
vin
21 °

Ludovic Orban dă în judecată Guvernul pentru că nu a organizat alegeri în localitățile unde fotoliul de primar este vacant

Deputatul Ludovic Orban a anunțat că dă în judecată Guvernul pentru că nu a organizat alegeri în localitățile unde fotoliul de primar este vacant. Fostul lider al PNL spune că executivul nici măcar nu a formulat un răspuns la plângerea depusă de el, în luna august.

Fostul lider al PNLLudovic Orban, a anunţat, miercuri, că dă în judecată Guvernul pentru că nu a organizat alegeri în peste 40 de localităţi. În opinia sa, executivul a încălcat legea și dreptul cetăţenilor de a-şi alege primarul.

„De peste un an de zile, Guvernul refuză să organizeze alegeri în peste 40 de localităţi în care este vacantă funcţia de primar. Există, de asemenea, şi o localitate unde a fost dizolvat Consiliul Local. Guvernul PSDNL a devenit un pericol pentru democraţie şi calcă în picioare dreptul la vot al cetăţenilor din peste 40 de localităţi în care treburile publice sunt conduse de oameni care nu au legitimitatea votului dat de cetăţeni“, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă organizată la Palatul Parlamentului.

Acțiune în instanță

Politicianul a mai precizat că, în luna august, a depus la Guvern plângerea prealabilă, care este actul premergător acțiunii în instanță, potrivit legislației din România.

„În primul rând, aş vrea să vă spun că Guvernul este nesimţit. Nici măcar nu mi-a dat un răspuns la solicitarea pe care am formulat-o în sensul respectării legii şi organizării de alegeri în aceste localităţi. Mă întreb oare ce se întâmplă cu miile de petiţii, solicitări formulate de cetăţeni ai României, dacă acest Guvern nici măcar nu a îndeplinit obligaţia minimală de a răspunde unui parlamentar care-i solicită doar să respecte legea şi democraţia, să organizeze alegeri libere.

A expirat termenul de 30 de zile de răspuns din partea Guvernului la plângerea prealabilă pe care am formulat-o în august. Astăzi, dau în judecată Guvernul României. Prin acţiunea pe care o depun solicit obligarea Guvernului de către instanţă să emită o hotărâre pentru organizarea alegerilor în cele peste 40 de localităţi în care este vacantă funcţia de primar”, a precizat fostul premier.

Va cere și daune

Orban a mai anunţat că va solicita în instanță și daune pe care să le plătească personal membrii Guvernului. În plus va cere anularea mai multor acte administrative.

„Voi solicita anularea actelor administrative care au fost adoptate de primarii interimari la expirarea termenului de 90 de zile care este prevăzut de lege. După acest termen, Guvernul trebuia să emită hotărârea de organizare a alegerilor în conformitate cu legea”, a mai declarat Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Sursa : evz.ro

Cele mai noi stiri