joi, noiembrie 30, 2023
Județul Ilfov
cer acoperit de nori
2.2 ° C
5.5 °
1 °
82 %
2.7kmh
99 %
joi
4 °
vin
10 °
sâm
15 °
Dum
13 °
lun
5 °

Weekend dificil pentru pompieri

În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii militari au gestionat peste 5.000 de situații de urgență, dintre care 4.425 au fost cazuri SMURD, 426 au fost pentru stingerea incendiilor, 19 pentru descarcerare, iar 574 de misiuni au fost desfășurate în sprijinul comunităților.

Din totalul incendiilor înregistrate la nivel național, 272 au fost arderi de vegetație, suprafața de teren afectată fiind de peste 500 ha.

În ceea ce privește avertizarea populației, în perioada de referință au fost transmise 32 de mesaje prin sistemul RO-ALERT pentru informarea cetățenilor cu privire la producerea unor posibile situații de urgență și prevenirea acestora. Astfel, la nivel național au fost transmise 29 de mesaje, în județele AG, AR, BV, BZ, CV, DB, HR, MS, PH, NT și SV privind prezența urșilor în proximitatea comunităților, 2 mesaje privind producerea unui incediu, în județul Dâmbovița, precum și 1 mesaj privind dispariția unui minor în județul Vrancea.

Misiuni externe

Concomitent cu misiunile derulate pe teritoriul național, salvatorii români acționează și în sprijinul autorităților și comunităților din Franța și Grecia, pentru limitarea propagării incendiilor spre zonele locuite, precum și prin menținerea unei linii de protecție între frontul incendiului și zonele afectate.

Astfel, în ultimele 72 de ore, salvatorii care sprijină autoritățile și comunitățile elene au continuat să acționeze pentru limitarea și localizarea incendiilor de pădure produse în zona Sapes, Sikorrochi, Leptokarya, Evros, precum și în zona Minelor din Kirki, pentru protecția comunităților din proximitate și a bunurilor acestora.

De asemenea, componenții modulului național care acționează în insula Corsica au efectuat recunoașteri în teren pe rutele Corte – Olmeta-di-Capocorso – Bastia și Corte – Belgodere – Bollacia, în vederea cunoașterii zonei, a rutelor de deplasare și a altor aspecte de interes, astfel încât colegii noștri să se deplaseze și să intervină în cel mai scurt timp, în cazul izbucnirii unui incendiu de pădure.

Totodată, pompierii români, pre-poziționați în Franța, au desfășurat acțiuni de întreținere a tehnicii din dotarea modului, precum și acțiuni de recunoaștere în teren, în vederea stabilirii unor noi direcții de acțiune.

***

Întrucât, conform prognozelor, riscul apariției incendiilor de pădure în toate zonele de intervenție este în continuare unul ridicat, pompierii români sunt și rămân operativi pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările ofițerilor de legătură ai țărilor gazdă.

Sursa : IGSU

Sursa foto : IGSU

Cele mai noi stiri