luni, septembrie 25, 2023
Județul Ilfov
cer senin
19.2 ° C
20 °
18.9 °
79 %
6.3kmh
0 %
lun
29 °
mar
30 °
mie
29 °
joi
28 °
vin
27 °

UN NOU AN ȘCOLAR ÎN SIGURANȚĂ

” Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a luat toate măsurile necesare pentru un început de an școlar în liniște și siguranță, fiind efectuate verificări înainte de startul cursurilor, dar și stabilite priorități de acțiune după ce elevii vor începe efectiv orele.

Pentru asigurarea climatului de siguranţă publică, în incinta şi zona de proximitate a unităţilor de învăţământ preuniversitar, polițiștii rutieri din Ilfov derulează activităţi educativ-preventive.

În cursul zilei de ieri, 01 septembrie 2022, polițiștii rutieri din Ilfov au desfășurat activități de  verificare a autovehiculelor special destinate transportului de elevi și i-au instruit/reinstruit  67 de conducători auto cu privire la conduita preventivă pe timpul efectuării transportului școlar.

Totodată, au fost instruiți și coordonatorii activității acestor autovehicule cu privire la respectarea destinației pentru care au fost repartizate. Reamintim că, în afara scopului expres pentru care au fost distribuite, respectiv transportul elevilor la și de la unitatea de învățământ, acestea pot transporta elevi și profesori însoțitori la activități culturale și educative extracurriculare (festivaluri, cursuri școlare, excursii, tabere de creație, etc.), nefiind permisă folosirea în alte scopuri.

De asemenea, se verifică existența și starea indicatoarelor de avertizare și informare, starea marcajelor rutiere transversale destinate traversării pietonilor și corelarea semnalizării rutiere verticale cu cea orizontală, iar, după caz, se va verifica existența și starea covoarelor antiderapante, de culoare roșie, cu inscripția „ȘCOALA”, precum și a limitatoarelor de viteză realizate/amplasate înaintea marcajului rutier transversal destinat traversării pietonilor.

Deficiențele constatate vor fi adresate administratorului drumului public, prin care se va solicita remedierea de îndată a acestora.

În perioada 5 – 9 septembrie 2022, vor fi efectuate controale în trafic, care vor viza verificarea stării psihofizice a conducătorului autovehiculului, inclusiv prin testarea alcoolscop, utilizării centurilor de siguranță și respectării normelor rutiere și a legalității transporturilor.

De asemenea, polițiștii rutieri vor fi prezenți zona unităţilor de învăţământ, amplasate în zone intens circulate, pentru asigurarea fluenței și a siguranței rutiere.

Anul acesta, Direcția Siguranță Școlară, cu sprijinul Direcției de Ordine Publică, a derulat un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar.

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului lfov a fost elaborată o analiză a  infracționalității sesizate în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ din zona de competență, în vederea identificării acelora în care s-au înregistrat cele mai multe evenimente comise cu violență.

Proiectul pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar desfășurat la nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului lfov s-a adresat către 2037  de elevi și s-a desfășurat în 4  unități de învățământ preuniversitar.

Au fost derulate 23 de activități informativ-preventive în cadrul orelor de curs cu elevii, fiind identificați  2 elevi în situații de risc. Elevii au fost consiliați, în scopul reglării comportamentelor nepotrivite.

Au fost desfășurate 63 ședințe de instruire cu cadrele didactice care îndeplinesc atribuțiile de profesor diriginte, 1 de instruiri ale membrilor Comisiilor pentru acțiune antibullying, cu 100 participanti, fiind realizate 18  informări adresate direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului.

La nivel județului Ilfov polițiștii vor continua aceste activități, pentru reducerea violenței fizice și psihologice (bullying), cu implicarea celorlalte instituții ale statului, cu competențe în domeniu, adaptând structura folosită la propriile proiecte, programe sau campanii.

Începerea anului școlar reprezintă un moment important, de adaptare, pentru fiecare copil, de socializare și de stabilire a unor reguli de comportament care să le confere siguranță, fie că sunt în deplasare, în spațiul public, la domiciliu sau în spațiul online.

Anul acesta, una dintre prioritățile Poliției Române în domeniul prevenirii criminalității  este prevenirea infracțiunilor contra persoanei, cu accent pe prevenirea victimizării categoriilor vulnerabile, în special minori. În vederea protejării acestora, este necesară implementarea unei campanii naționale adresate adulților care îi supraveghează, pentru a conlucra în informarea și pregătirea adecvată a copiilor.

Perioada de implementare a campaniei este 29 august – 11 septembrie 2022.

Campania are ca scop creșterea gradului de siguranță a minorilor, prin conștientizarea părinților cu privire la potențialele pericole și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși copiii acasă, pe stradă și în mediul online, atunci când nu sunt supravegheați de adulți.

Nu uitați:

•Stabiliți copilului un program, astfel încât să știți tot timpul unde este și ce face;

•Spuneți-i la cine să apeleze când se ivește o problemă și stabiliți o persoană care  să-l supravegheze atunci când nu sunteți lângă el;

•Discutați permanent cu copilul și asigura-ți-l de toată disponibilitatea de a-l ajuta și îndruma;

•Aflați cine sunt prietenii copilului dumneavoastră, atât în viața on-line, cât și off-line;

Vă dorim un an școlar cu realizări, în siguranță! ” , a transmis IPJ Ilfov.

Cele mai noi stiri