marți, septembrie 10, 2024
Județul Ilfov
cer senin
17.9 ° C
18.3 °
17.7 °
72 %
4.6kmh
0 %
mar
28 °
mie
22 °
joi
29 °
vin
32 °
sâm
19 °

Petiție către Ministerul Educației: Cum afectează noua lege viitorul cercetătorilor doctoranzi?

Studenții doctoranzi au înaintat o petiție prin care cer Ministrului Educației să reconsidere prevederile legii care abrogă perioada de grație pentru susținerea tezei de doctorat, invocând dreptul la finalizarea studiilor în condițiile inițiale.

Către Ministerul Educației        

   -În atenția Doamnei Ministru Ligia DECA

Prin prezenta petiție, noi, studenții doctoranzi înmatriculați la studiile universitare de doctorat anterior intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023, dorim să aducem la cunoștința dumneavostră o solicitare pentru remedierea cu celeritate a situației nefavorabile în care un număr semnificativ de studenți doctoranzi vor fi exmatriculați în cazul aplicării uniforme a legii antemenționate și în lipsa unor dispoziții tranzitorii.   

Legea învățământului superior nr. 199/2023 și Ordinul ministrului educației nr. 3020/2024 din 8 ianuarie 2024 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind studiile universitare de doctorat au abrogat Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile și completările ulterioare, respectiv HG 681/2011. Cele două acte legislative abrogate reglementau acordarea perioadei de grație de 4 ani pentru susținerea tezei de doctorat pentru studenții doctoranzi înrolați la studiile universitare de doctorat anterior datei de 3 septembrie 2023. Perioada de grație se acorda cu avizul conducatorului de doctorat și cu aprobarea Senatului universității în cauză. Așadar, se acordă justificat și, mai mult, este supusă condiționării de plată a unei taxe, lipsa acestei plăți atrăgând după sine exmatricularea studentului.

În ciuda numeroaselor solicitări de clarificare referitoare la acordarea acestor 4 ani de grație pentru doctoranzii înmatriculați la studiile universitare de doctorat anterior intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023 formulate încă de la intrarea în vigoare a celor două acte normative, răspunsul Ministerului Educației[1] a venit cu o întarziere colosală, respectiv pe 16 iulie 2024, anunțând cu nici măcar 3 luni înainte de începerea noului an universitar că BRUSC perioada de grație nu li se mai acordă! Constatăm un dezinteres vădit pentru asigurarea predictibilitatii legislative și susținerea studenților doctoranzi în finalizarea studiilor de doctorat, prin schimbarea în « timpul jocului » a regulilor și lămurirea tardivă a aspectelor solicitate.

În condițiile în care în Expunerea de motive pentru Legea invatamantului superior[2] se menționează că “Pentru programele de masterat și doctorat, evoluția numărului de studenți înscriși este vizibil descendentă.”, coroborat cu situația prezentată în ”Raportul privind starea învățământului superior din România 2021-2022”[3] potrivit căreia: ” Începând cu anul 2015-2016, s-a înregistrat o scădere amplă a numărului de persoane care au absolvit studiile doctorale și postdoctorale”, oare ce impact va avea la nivelul percepției societății civile exmatricularea unui număr atât de mare de studenți doctoranzi? Vă solicităm să prezentați analiza centralizată a efectului produs de Legea învățământului superior nr. 199/2023, în ceea ce privește numărul de studenți doctoranzi care vor fi exmatriculati, impact bugetar și cost de oportunitate (cum ar fi valorificate fondurile deja consumate?) ca urmare a pierderii drepturilor de a finaliza studiile doctorale în timpul acordat prin legislația în vigoare la momentul înmatriculării acestora (taxe platite de studenți, salarii indrumatori/conducatori, acoperirea taxelor de studiu pentru locurile finantate de la buget, etc.). Subliniem faptul că reducerea unui număr semenificativ de studenți care în lipsa situației absurde create de Legea învățământului superior nr. 199/2023 nu ar abandona studiile doctorale, nu este absolut deloc benefică. În conditiile în care abandonul studiilor în cadrul ciclurilor de învățământ superior anterioare celor de doctorat (dar care reprezintă bazinul de studenți potențiali pentru ciclul doctoral!) este în creștere, exmatricularea celor care își doresc continuarea studiilor și care aveau prevăzut acest drept într-un calendar bine stabilit la momentul înrolării în cadrul studiilor doctoale pare lipsită de logică. Prezentăm câteva situații deloc confortabile pentru cei afectați:

– studenți doctoranzi care au finalizat stagiul de 3 ani și fiind aproape de finalizarea tezei au optat direct pentru formularea cererilor pentru obținerea perioadei de grație. În absența clarificărilor privind acordarea celor 4 ani de grație studenților doctoranzi înmatriculați înainte de intrarea în vigoare a Legii  învățământului superior nr. 199/2023 aceștia pierd oportunitatea reală de a finaliza studiile, independent de voința lor;

– studenți doctoranzi care se află în al doilea an de prelungire  sau în perioada de grație și aveau calendarul activităților planificat pentru îndeplinirea criteriilor în vederea finalizării studiilor în timpul prevăzut de legislația în vigoare la momentul inmatriculării și care independent de voința lor nu mai pot continua.

În concluzie, prin prezenta petiție solicităm Ministrului Educației acordarea dreptului de finalizare a studiilor de doctorat pentru studenții doctoranzi înmatriculați la studiile universitare de doctorat anterior intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023 în timpul prevăzut de legislația în vigoare la momentul inmatriculării (inclusiv prin acordarea celor 4 ani de grație), respectiv în Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile și completarile ulterioare și HG 681/2011. Vă mulțumim anticipat pentru atenția acordată acestor solicitări și sperăm că veți lua măsurile necesare pentru a rezolva această situație.

În final, suntem noi, studenții doctoranzi care ne vom finaliza studiile, cei care contribuim la îndeplinirea indicatorilor de rezultat ai strategiilor aferente studiilor doctorale.  

Cu deosebită considerație,

Studenții doctoranzi înmatriculați la studiile universitare de doctorat anterior intrării în vigoare a Legii învățământului superior nr. 199/2023

Sursa: petitieonline.com

Sursa foto: avocatnet.ro

Cele mai noi stiri