Pompierii militari au gestionat 1.619 situații de urgență produse la nivel național, în ultimele 24 de ore (22.05.2024). În acest interval de timp, cele mai numeroase intervenții s-au înregistrat în zona București–Ilfov (378), urmată de județele Arad (367), Iași (186) și Mureș (185).
Din totalul misiunilor desfășurate, o pondere de peste 80% a constat în acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 1.347 de persoane aflate în dificultate.
De asemenea, în ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru stingerea celor 58 de incendii izbucnite pe întreg teritoriul țării. Din totalul acestora, doar 7 au fost înregistrate la arderi de vegetație, suprafața de teren afectată fiind redusă.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii au intervenit și în alte 213 situații pentru salvarea persoanelor sau animalelor din medii ostile vieții, operațiuni de descarcerare, precum și în alte situații de urgență care puteau pune în pericol viețile și bunurile cetățenilor.
Totodată, în contextul fenomenelor hidrometeorologice prognozate în perioada 22.05.2024, ora 07.00 – 23.05.2024, ora 07.00, au fost înregistrate efecte la nivelul a 4 localități din 4 județe (AR, CS, HD și TR), unde echipajele operative au intervenit pentru evacuarea apei din 6 case, 2 beciuri, 1 subsol de bloc, 9 curți și 1 stradă.
În tot acest interval, pe durata misiunilor desfășurate, 10 persoane au fost salvate datorită răspunsului optim furnizat de către pompierii salvatori.
De asemenea, pentru protecția populației, în ultimele 24 de ore, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 28 de mesaje de avertizare, 15 dintre acestea au vizat prezența animalelor periculoase (urși și mistreți), în județele AG, BV, BZ, CV, HR, MS și VL, 12 mesaje au semnalat manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, în județele AB, AR, BH, BV, CS, HD, TM și TR, iar 1 mesaj a vizat emisii mari de gaze, ca urmare a unei avarii la o conductă de gaze, în localitatea Mihăești, din județul Vâlcea.
Platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU sunt două surse importante de informare. Acestea oferă informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență, precum și despre măsurile de siguranță pe care cetățenii le pot lua pentru a se proteja pe ei și pe cei din jur.
Sursa : IGSU
Sursa foto : IGSU