joi, iulie 18, 2024
Județul Ilfov
cer senin
26.4 ° C
27.7 °
26 °
55 %
2.2kmh
0 %
joi
39 °
vin
38 °
sâm
38 °
Dum
36 °
lun
29 °

Elevii nu vor mai putea fi exmatriculați. Ce modificări aduce noul regulament școlar, care intră în vigoare la 1 septembrie

Unitățile de învățământ preuniversitar vor funcționa, de la toamnă, după un nou regulament. Acesta a fost semnat şi transmis spre publicare în Monitorul Oficial, a anunțat marți Ministerul Educaţiei.


Potrivit acestui nou regulament, care va intra în vigoare la 1 septembrie, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați – cu excepția celor care urmează învățământul postliceal -, profesorii vor încheia o singură medie anuală, iar numărul de note la fiecare disciplină va fi cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei. „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor s-a făcut având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arată în noul regulament. Care sunt principalele modificări din regulament Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Sursa: libertatea.ro

Cele mai noi stiri