joi, noiembrie 30, 2023
Județul Ilfov
cer acoperit de nori
2.2 ° C
5.5 °
1 °
82 %
2.7kmh
99 %
joi
4 °
vin
10 °
sâm
15 °
Dum
13 °
lun
5 °

Alertă în Ilfov: Un urs ar fi fost văzut în pădurea Scroviștea

Este alertă în județul Ilfov, după ce un urs, cel mai probabil un pui, ar fi fost văzut în pădurea Scroviștea. Edilul din Ciolpani a anunțat Ocolul Silvic și Garda Forestieră și le-a cerut oamenilor, într-o postare pe Facebook, să fie precauți și să anunțe Poliția și Primăria, dacă zăresc animalul.  

Primarul localităţii Ciolpani, Bogdan Călin, a declarat vineri la Digi24 că prezența ursului a fost semnalată joi, în jurul orei 16:00, de personalul de la Unitatea Militară Scroviștea, care ar fi zărit ursul – un pui – pe camerele de monitorizare. „Astăzi, în jurul orei 10:00, am fost anunțat de un paznic de vânătoare dintr-o altă zonă, situată în proximitatea Palatului Scroviștea, la granița Ciolpaniului cu Snagovul, că a văzut același pui de urs, ceea ce înseamnă că cel mai probabil, în cursul nopții a migrat din pădurea Scroviște în pădurea Snagov”, a relatat Bogdan Călin. Primarul a mai spus că niciodată nu s-a mai întâmplat ca în această zonă să fie văzut un urs.

„Nu trebuie să fim speriați, pentru că zonele în care a fost văzut sunt departe de localitate, sunt kilometri, numai că există riscul, la locația lui actuală, ca în cursul zilei de sâmbătă să vină din oraș foarte mulți oameni pentru agrement, pentru plimbări pe malul lacului, pentru plimbări prin pădure, pentru mers cu bicicleta”, a atras atenția edilul.

„Toată lumea s-a mobilizat, inclusiv noi, am ieșit cu poliția din localitate, însă arealul este foarte mare, vă dați seama, în pădure, cu vegetație abundentă. Recomandarea noastră este ca oamenii să fie foarte atenți și să anunțe orice văd suspect în zona de pădure. Este posibil ca el să fie observat în seara asta într-o altă localitate, am înțeles de la specialiști că el poate migra până la 50 de kilometri într-o zi”, a adăugat primarul Bogdan Cristian Călin.

Tanczos Barna: Dacă va fi depistat în zona Bucureștiului, va fi capturat și relocat

La rândul său, ministrul mediului, Tanczos Barna, a spus că se fac verificări, iar dacă se confirmă într-adevăr prezența ursului în zona Bucureștiului, soluția va fi  capturarea și relocarea lui în zona de munte, câmpia nefiind un habitat normal pentru această specie.

„Se pare că este un pui de urs care se plimbă nestingherit într-o pădure, verificăm să vedem dacă este vorba într-adevăr de pădurea din Ciolpani sau este mai la marginea Bucureștiului. Dacă este în zona Bucureștiului, relocarea este soluția. Asociația de Vânătoare o să solicite relocarea, va fi capturat și va fi relocat în zonă de munte. În cazul de față, nu cred că este nevoie de vânătoare, pentru că este vorba de un pui de urs care, din informațiile publicate în presă până acum, s-ar afla într-o zonă de câmpie, unde nu este habitat neapărat standard pentru această specie”, a arătat ministrul mediului.

„An de an, numărul județelor unde se constată prezența ursului, unde sunt pagube generate de urs, unde sunt oameni atacați de urs, crește”, a adăugat Tanczos Barna.

SURSA- digi24.ro

Cele mai noi stiri