joi, aprilie 18, 2024
Județul Ilfov
cer fragmentat
14.5 ° C
15 °
13.9 °
58 %
8.2kmh
75 %
joi
14 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
19 °
lun
18 °

Afecțiuni frecvente în școli: Vicii de refracție, obezitate și bolile neuropsihice în atenția specialiștilor

Rezultatele analizei stării de sănătate, realizate pe un eșantion semnificativ de peste 15.000 de elevi și preșcolari, indică faptul că viciile de refracție, obezitatea și bolile neuropsihice sunt priorități de sănătate publică în rândul copiilor și tinerilor.

Evaluarea stării de sănătate a elevilor s-a desfăşurat în anul şcolar 2022-2023 şi va continua pe parcursul anului următor.

„În judeţul Buzău, în anul şcolar 2022-2023, în cadrul ‘Programului Naţional de monitorizare a factorilor determinanţi din mediul de viaţă şi muncă, protejarea sănătăţii copiilor şi tinerilor’, s-a desfăşurat activitatea de evaluare a stării de sănătate a copiilor şi tinerilor din colectivităţi, prin examinarea medicală de bilanţ a stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din clasele a I-a, IV-a, VIII-a, XII-a. Examinarea medicală de bilanţ are ca scop depistarea bolilor cronice la copii şi luarea măsurilor terapeutice necesare. Medicii şcolari, în mediul urban şi medicii de familie, în mediul rural, au examinat 15,319 preşcolari şi şcolari”, a transmis, pentru AGERPRES, DSP Buzău.

Rezultatele analizei au evidenţiat că obezitatea ocupă locul I în topul afecţiunilor de care suferă preşcolarii. Viciile de refracţie, bolile neuropsihice sau deformările coloanei vertebrale completează ierarhia afecţiunilor depistate în urma evaluării stării de sănătate a elevilor.

„Analiza prevalenţei afecţiunilor cronice depistate pune în evidenţă următoarele: numărul copiilor depistaţi cu boli cronice creşte odată cu vârsta; ierarhizarea cauzelor de boală situează pe primul loc viciile de refracţie şi alte boli ale ochiului, urmate de obeziate de cauză neendocrină, boli neuropsihice, afecţiuni cronice amigdaliene şi vegetaţiilor adenoide, deformări câştigate ale coloanei vertebrale. În mediul urban, obezitatea de cauză neendocrină ocupă unul din primele trei locuri în ierarhia cauzelor de boală, la toate categoriile de vârstă examinate şi este pe primul loc la preşcolari. Odată cu creşterea în vârstă, creşte şi numărul copiilor depistaţi cu vicii de refracţie şi deformări câştigate ale coloanei vertebrale. Bolile cronice depistate pun în evidenţă importanţa factorilor din mediul de viaţă şi muncă pentru sănătatea copiilor”, informează DSP Buzău.

 Link : https://www.stiripesurse.ro/viciile-de-refractie-obezitatea-si-bolile-neuropsihice-in-topul-afectiunilor-depistate-la-scolari-si-prescolari_3143087.html

Sursa : stiripesurse

Sursa foto : adevarul

Cele mai noi stiri