joi, iulie 18, 2024
Județul Ilfov
cer senin
26.4 ° C
27.7 °
26 °
55 %
2.2kmh
0 %
joi
39 °
vin
38 °
sâm
38 °
Dum
36 °
lun
29 °

Un spectacol rar s-a produs în Deșertul Atacama din Chile: ploile neobișnuite au adus flori mov și albe pe mai mulți kilometri în cel mai arid loc de pe planetă

Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid de pe planetă, a fost acoperit cu flori mov şi albe pe mai mulţi kilometri, datorită precipitaţiilor neobişnuite din această regiune nordică a ţării.

„Ploaia din aprilie, precum şi norii joşi care au fost foarte intenşi în regiune şi care umezesc aceste suprafeţe în fiecare noapte, au contribuit la activarea acestor plante”, a explicat César Pizarro, şeful departamentului de conservare a biodiversităţii din cadrul Biroului forestier naţional din Chile.

Mai mult de 200 de specii de plante sunt în floare la apogeul fenomenului

Expertul subliniază, totuşi, că acest fenomen nu are nimic de-a face cu aşa-numitul „deşert înflorit” care apare primăvara în emisfera nordică.

Acest peisaj acoperă de obicei o suprafaţă de aproximativ 15.000 km pătraţi. Astăzi, însă, florile apar pe o suprafaţă mult mai mică, de aproximativ 300-400 km pătraţi.

Iar atunci când „deşertul înflorit” este la apogeu, mai mult de 200 de specii de plante sunt în floare. Cea mai răspândită este „patta de guanaco”, o floare purpurie care nu necesită practic apă şi preferă locurile nisipoase.

Deşi amploarea acestei „anomalii” de înflorire timpurie a deşertului este încă în curs de analiză, oamenii de ştiinţă nu au stabilit încă dacă „ceea ce s-a întâmplat în timpul iernilor 2015 şi 2024 este direct legat sau nu de schimbările climatice sau de fenomenele El Niño sau La Niña”, adaugă César Pizarro.

Link: https://www.g4media.ro/fenomen-straniu-desertul-atacama-din-chile-unul-dintre-cele-mai-aride-de-pe-planeta-a-fost-acoperit-de-flori.html

Sursa: g4media.ro

Foto: Patricio LOPEZ CASTILLO / AFP

Cele mai noi stiri