joi, iulie 18, 2024
Județul Ilfov
cer senin
26.4 ° C
27.7 °
26 °
55 %
2.2kmh
0 %
joi
39 °
vin
38 °
sâm
38 °
Dum
36 °
lun
29 °

Reviriment neașteptat: Germania raportează o scădere semnificativă a exporturilor în octombrie

Datele recente arată că exporturile Germaniei au suferit o scădere substanțială în octombrie, cu o tendință descendentă mai accentuată decât se anticipa.

Exporturile Germaniei au scăzut mai mult decât se estima în octombrie, arată datele publicate luni de Oficiul federal de statistică (Destatis), pe fondul reducerii cererii pentru bunurile din cea mai mare economie europeană, transmit DPA, Reuters şi site-ul sharecast.com, conform Agerpres.

Exporturile au scăzut cu 0,2% în octombrie, după un declin de 2,5% luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un avans de 1,1%. Exporturile în statele membre UE au scăzut cu 2,7%, iar cele în ţările din afara UE au urcat cu 2,9%.

Importurile au scăzut în octombrie cu 1,2%, după un declin de 1,9% luna precedentă. Ca rezultat, excedentul comercial al Germaniei s-a situat în octombrie la 17,8 miliarde de euro, de la 16,7 miliarde de euro luna precedentă, în timp ce analiştii se aşteptau la un surplus de 17 miliarde de euro.

În octombrie, comparativ cu perioada similară din 2022, exporturile şi importurile au scăzut cu 8,1% şi, respectiv, cu 16,3%.

În total, exporturile companiilor germane s-au situat la 126,4 miliarde de euro, în timp ce Germania a importat bunuri de 108,6 miliarde de euro.

Comerţul exterior al Germaniei simte de ceva timp efectele slăbiciunii economiei mondiale, care au redus cererea pentru bunuri „Made in Germania”. Exporturile în perioada ianuarie – octombrie 2023 au scăzut cu 0,8% faţă de perioada similară din 2022. Anul trecut, comerţul exterior al Germaniei a atins un nivel record, pe fondul inflaţiei ridicate şi al creşterii preţurilor.

Datele publicate luni indică „imaginea generală a cererii interne slabe. Este devreme pentru a discuta despre trimestrul patru, dar datele de luni sugerează că exporturile de bunuri nu au avut un start bun”, a apreciat Claus Vistesen, economist şef la Pantheon Macroeconomics.

Link : https://www.stiripesurse.ro/exporturile-germaniei-au-scazut-in-octombrie-mai-mult-decat-se-estima_3161171.html

Sursa : stiripesurse

Sursa foto : curierul national

Cele mai noi stiri