luni, octombrie 2, 2023
Județul Ilfov
câțiva nori
20.3 ° C
21.1 °
20 °
48 %
3.6kmh
20 %
lun
21 °
mar
24 °
mie
27 °
joi
25 °
vin
26 °

Reacția Rusiei și a lui Zelenski la candidatura Ucrainei la UE!

Oficialii ruși susțin că urmăresc îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, atenția cea mai mare fiind acordată cooperării sporite în domeniul apărării în cadrul blocului comunitar, potrivit Sky News.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că această chestiune „necesită atenția noastră sporită, deoarece suntem cu toții conștienți de intensificarea discuțiilor din Europa pe tema consolidării componentei de apărare a UE”.

„Există diverse transformări pe care le observăm în modul cel mai atent”, a adăugat Peskov.

Diplomaţia rusă a acuzat Uniunea Europeană că manipulează Ucraina cu perspectiva unei aderări, după decizia Comisiei Europene de a recomanda acordarea statutului de candidată la UE acestei ţări, relatează AFP.

„De ani de zile, comunitatea occidentală manipulează această poveste a angajării Ucrainei în structurile lor de integrare şi de atunci Ucraina merge din ce în ce mai rău”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, potrivit agenţiilor ruse de presă.

„Ea nu va avea niciun viitor strălucitor” în cadrul UE, a estimat ea, calificând asigurările europene către Ucraina drept un „mesaj mincinos care în practică nu aduce nimic bun”.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat vineri „decizia istorică” a Uniunii Europene de a recomanda acordarea statutului de candidat la UE pentru Ucraina.

”Recunoscător Ursulei von der Leyen şi fiecărui membru al Comisiei Europene pentru o decizie istorică”, a scris Zelenski pe Twitter, potrivit AFP.

Avizul Comisiei va fi discutat la summitul UE din 23-24 iunie, iar liderii celor 27 de state membre vor trebui să dea undă verde în unanimitate pentru ca Ucrainei să i se acorde oficial statutul de candidat.

Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană.

Executivul UE a aprobat vineri acest lucru, dar cele două țări vor trebui să îndeplinească o serie de condiții în viitor în ceea ce privește statul de drept, justiția și lupta împotriva corupției.

SURSA- cotidianul.ro

Cele mai noi stiri