joi, aprilie 18, 2024
Județul Ilfov
cer fragmentat
14.5 ° C
15 °
13.9 °
58 %
8.2kmh
75 %
joi
14 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
19 °
lun
18 °

Ritualuri și Superstiții: Sfinții Mihail și Gavril în Folclorul Nostru

Tradiţii şi Ritualuri: Mii de Bărbaţi şi Femei Sărbătoresc Sfinţii Mihail şi Gavriil în România

Cei mai mulţi români poartă numele Mihai – 369.155 şi Gabriel – 324.983 de persoane.

La prenume masculine mai sunt întâlnite:

* Gabi – 4.103
* Gabita/Găbiţă/Gabiţă – 102
* Gavriil – 245
* Gavril – 16.806
* Gavrila/Gavrilă – 5.943
* Michi – 89
* Mihail – 60.822
* Mihaila/Mihăilă – 645
* Mihaita/Mihăiţă/Mihaiţă – 29.306
* Mihalache – 1.386
* Mihalcea – 71
* Mihnea – 11.408
* Mihu – 69
* Misa/Mişa – 54
* Misu/Mişu – 1.130 de persoane.

La femei, cele mai multe poartă numele Mihaela – 367.678 şi Gabriela – 255.055 de persoane.

Prenumele feminine întâlnite mai sunt: Gabi – 3.422, Gabita/Găbiţa/Gabiţa – 181, Gavrilă – 10, Michi – 12, Mihaiela – 6.473, Mihaila – 780, Mihaita/Mihaiţa/Mihăiţa – 562, Misa/Mişa – 21 şi Misu/Mişu.

Tradiții și obiceiuri populare

În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil.

Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor. Dacă acestora le este scris să moară, Arhanghelul Mihail stă la capul lor, în partea dreaptă.

Se crede că în stânga stă diavolul, gata să înșface sufletul celui care trece în nefiinţă, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezându-i Necuratului capul cu sabia.

În bisericile care poartă hramul sfinților arhangheli, există obiceiul ca fiecare credincios să primească un pahar cu vin și o felie de cozonac. În ziua praznicului se mănâncă peşte, pentru a fi sprinteni ca peştele, pentru a fi feriţi de boală şi de pagubă.

În tradiția bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se Lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la Judecata de Apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele. De aceea, multe familii creştine îi aleg ca patroni şi ocrotitori spirituali ai casei şi ai gospodăriei, iar icoana Sfinţilor Arhangheli este întâlnită în casele multor români.

Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor cred că Marmareau, soţia lui Scaraoţchi vrea cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă  Arhanghelul Mihail are rolul de opri venirea bruscă a anotimpului rece.

În popor, sărbătoarea de Sfinții Arhngheli Mihail și Gavriil, din calendar ortodox 8 noiembrie, mai poartă şi numele de “vara arhanghelilor”. Vremea în această zi este mai caldă decât ar trebui să fie în această perioadă a lunii. Pe lângă această zi caldă, tradiţia spune că între sfinţii Mihail şi Gavriil şi ziua de Crăciun trebuie să aibă loc şi “vara iernii”, adică vreo 3-4 zile călduţe şi binevoitoare.

De Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, pe 8 noiembrie, în satele de odinioară nu se lucra deloc, oamenilor le era frică de Sfinții Arhangheli, despre care se spune că iau sufletele celor care mor. Dacă vor muri, la momentul morții, se vor munci groaznic să le iasă sufletul din trup. În popor se spune că nimeni nu știe când va muri, secretul momentului morții este bine păstrat de Sfinții Arhangheli.

Dacă oamenii ar ști acest lucru s-ar descuraja și nu ar mai munci, ceea ce nu ar fi bine, munca până în pragul morții fiind considerată sfântă. Arhanghelul Mihail, ducea sufletul răposatului în fața Scaunului Lui Dumnezeu, care cântărind păcatele și virtuțile din viață a celui decedat, hotăra unde să aștepte dreapta Judecată de Apoi. În Rai sau în iad.

Lumânările care se aprind la biserică în ziua de 8 noiembrie sunt considerate a fi adevărate talismane pentru cei care au trecut în lumea umbrelor şi a tăcerii. Aceste lumânări “ţin de lumină” în lumea de dincolo. Se aprind însă lumânări şi pentru cei vii, pentru sănătate, pentru a fi feriţi de rele şi năpaste.

Tot pe 8 noiembrie, de sărbătoare Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din calendar ortodox, după slujba religioasă, se citesc rugăciuni de dezlegare pentru cei prezenţi, după care preotul se dezbracă de veşmintele preoţeşti şi le pune peste credincioşi, gestul având leac pentru multe boli, în special cele mintale.

Tot în această zi, finii aduc daruri de colăcei naşilor,  un obicei nu chiar întâmplător, întrucât,  la cununie, cele două lumânări ţinute de naşi sunt simboluri ale celor doi Arhangheli, Mihail şi Gavriil.

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită ,,turta arieţilor’’(arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), ce era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă se aruncă în dimineaţa de 8 noiembrie în târla oilor, odată cu slobozirea între oi a berbecilor.

Dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei, iar dacă turta cădea cu faţa în jos era mare supărare.

Totodată, de sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gabrill, pe 8 noiembrie, nu se coase, spală sau se face treabă în gospodărie. De asemenea, vocile din popor mai spun că, pe 8 noiembrie, de sărbătoarea cu cruce roșie Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, nu trebuie să te cerți cu nimeni.

Link : https://www.stiripesurse.ro/traditii-si-obiceiuri-populare-de-sfintii-mihail-si-gavril-azi-este-strict-interzis-sa-muncesti_3133275.html

Sursa : stiripesurse

Sursa foto :

Cele mai noi stiri