Premierul Marcel Ciolacu anunță o schimbare de direcție, declarând că Executivul va renunța la scăderea plafoanelor pentru plățile cash în următoarea ședință de guvern. Această decizie survine la scurt timp după controversatul anunț al modificărilor, care a stârnit critici din partea antreprenorilor și experților și a provocat o împărțire a opiniei publice.
Premierul arată cu degetul spre Ministerul Finanțelor și ANAF pentru măsurile restrictive care au creat vâlvă.
„Datoria mea este să intervin atunci când lucrurile o iau într-o direcție greșită. Vocea oamenilor, a gospodarilor din mediul rural, a tuturor românilor este auzită de Guvern!”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.
Singurele măsuri care vor fi păstrate sunt plafonul de casă și avansul de decontare.
Astfel, firmele vor putea avea maximum 50.000 de lei numerar în casă și vor putea plăti avans în numerar de maximum 1.000 RON/zi.
Proiectul de ordonanță de urgență înseamnă o anulare aproape integrală a limitărilor impuse tranzacțiilor cu numerar anunțate pe 26 octombrie.
Inițial, reducerea tranzacțiilor cu cash a fost prezentată de Guvern ca măsură necesară de combatere a evaziunii fiscale.
Argumentul răzgândirii la 180 de grade aproape este că „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”, potrivit Ministerului de Finanțe.
Reprezentanții mediului de afaceri au avertizat că restricționarea tranzacțiilor cu numerar nu va duce la limitarea evaziunii fiscale, dimpotrivă.
Mai mult, aceștia au mai spus că măsura va pune o presiune suplimentară pe contribuabilii din zonele urbane și rurale mici, unde instrumentele de plată alternative sunt insuficient dezvoltate.
Ei au spus de asemenea că nici băncile nu sunt pregătite pentru această trecere la limitarea plăților cash și se va ajunge la cozi la bancomate, unde oamenii vor depune cash pe carduri sau în conturi.
În plus, au criticat Guvernul pentru că, prin introducerea limitelor, îngreunează tocmai activitatea contribuabililor corecți, fără efecte semnificative asupra celor care apelează la practici ilegale.
Plafoane pentru plata cash la care se revine
-Încasările magazinelor cash and carry vor fi de maximum 10.000 lei / persoană / zi.
-Încasările în numerar ale micilor antreprenori se vor face în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei / persoană și de maximum 10.000 lei/ zi.
-Firmele pot achita în numerar facturi care depășesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Ce depășește aceste sume pot fi achitate numai prin instrumente de plată fără numerar.
-Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între firme, PFA și persoane fizice, se fac până la un plafon zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.
-Toate aceste măsuri legate de limitarea numerarului sunt valabile și în cazul anulării unor facturi sau tranzacții achitate deja.
Sursa : stiripesurse
Sursa foto : economica.net