Lansarea primelor achiziții pentru trenul metropolitan necesită încheierea unui acord de parteneriat cu CFR SA, a explicat pentru ECONOMICA.NET Vladimir Adrian Ghițulescu, directorul general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI). Implementarea primei etape de investiții, cu patru rute prioritizate, costă doar 44 de milioane de euro, potrivit TPBI.
„În această fază, pentru a lansa primele achiziții pentru servicii DALI, expertiză și studiu de fezabilitate pentru lucrări în punctele de oprire existente, respectiv, de realizare a unor puncte de oprire noi, avem nevoie de încheierea unui acord de parteneriat cu CFR SA, pentru care așteptăm o Hotărâre de Guvern pentru norme metodologice de aplicare a prevederilor articolului 11 alineatul 2 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 12/1998, republicată cu modificările și completările ulterioare”, a răspuns directorul general al TPBI la solicitarea ECONOMICA.NET.
De asemenea, este așteptată și finalizarea Ghidurilor de finanțare din cadrul Programelor Operaționale 2021 – 2027, potrivit lui Vladimir Adrian Ghițulescu.
Prima etapă de investiții și de implementare a unor rute prioritizate face parte din proiectul care conține 16 trase de operare, conform hărții de mai jos.
Prima etapă de investiții cuprinde realizarea de lucrări complementare proiectului de Modernizare Centură Feroviară și Complex București, realizabil de CFR SA, și anume:
a) modernizarea a 13 stații (peroane, pasaje pietonale, clădiri, ITS, regenerare urbană, parcări)
b) construcția a 12 puncte de oprire noi
c) modernizarea a 7 treceri la nivel
d) construcția a 3 pasaje rutiere denivelate, care se va realiza de către PMB
e) creșterea capacității feroviare (modernizare aparate de cale, introducere de aparate de cale noi, modernizare bretele)
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TPBI) a publicat la data de 4 octombrie 2022 un anunț în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene privind intenția de a lansa procedura de atribuire competitivă a contractului de servicii publice pentru transportul feroviar aferent Trenului Metropolitan București – Ilfov.
Anunțul a fost făcut pentru proiectul trenului metropolitan București – Ilfov în ansamblu. Ulterior, pe baza mandatelor obținute de la primăriile membre ale Asociației, TPBI va desfășura procedura de achizitie a serviciului de transport public pentru 20 de rute feroviare: Gara de Nord (GN) – Aeroport T1, GN – Scroviștea, GN – Gara (G) Vest, GN – Băneasa – G Obor, G Obor – Băneasa – G Vest, Titan Sud – Tânganu, GN – Pantelimon, GN – Băneasa – Islaz, G Obor – Pantelimon – Islaz, GN – Săbăreni, GN – Domneștii de Sus, GN – Căciulați, GN – Greci, GN – G Vest – Progresul, G Obor – Băneasa – Aeroport T1, GN – Snagov Plaja, G Obor – Tunari – Aeroport T1, GN – Balotești – Aeroport T2, Orbital Mare (Centura), Orbital Mic (inel median).
Procedura de atribuire va fi cea competitivă, durata contractelor fiind de maximum 15 ani, iar procedura de licitație va putea fi lansată abia după data de 3 octombrie 2023, spun reprezentanții TPBI.
Potrivit lor, pentru acest proiect poate fi utilizată infrastructura deja existentă care trebuie modernizată și numai în unele cazuri construită de la zero.
Trenul metropolitan este proiectat pe o perioadă de 15 ani și presupune investiții de circa 960 de milioane de euro. Toți banii investiți în trenul metropolitan provin din fonduri europene. Din cele 960 de milioane de euro, 614 milioane reprezintă achiziția de trenuri noi, moderne, restul fiind destinați investițiilor în infrastructură.
Pentru realizarea primei etape, respectiv, traseele GN – Gara (G) Vest, GN – Băneasa – G Obor, G Obor – Băneasa – G Vest, GN – Scroviștea, e nevoie de numai 44 de milioane de euro. Se estimează o cerere de 86.000 de călători pe zi, potrivit TPBI.
Sursa : economica.net