luni, octombrie 2, 2023
Județul Ilfov
cer senin
22.4 ° C
24.3 °
21 °
42 %
1.5kmh
0 %
lun
22 °
mar
24 °
mie
27 °
joi
26 °
vin
25 °

Ionuț Stroe : ” Este apreciat proiectul de desființare a SIIJ, care este calificat drept un pas important ”

„Salutăm avizul pozitiv al Comisiei de Monitorizare din cadrul APCE pentru raportul de țară al României. Documentul relevă progresele făcute de țara noastră în domenii cheie.

Este apreciat proiectul de desființare a SIIJ, care este calificat drept un pas important. Raportul notează și progresele semnificative realizate de România în lupta anticorupție și în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și drepturilor minorităților. În ceea ce privește protecția minorităților naționale este menționat chiar că România poate fi considerat unul dintre exemplele europene de bune practici.

În document este precizat și faptul că în noile Legi al Justiției au fost implementate recomandările MCV, ale Comisiei de la Veneția și ale instanțelor judiciare, inclusiv ale CSM, garantul independenței justiției.

Totodată, Comisia de Monitorizare a decis și solicitarea opiniei Comisiei de la Veneția asupra Legilor Justiției, o procedură firească pentru toate statele membre UE, atunci când se discută despre reforma din domeniu. Încă din 2017, am colaborat activ cu această instituție pe legile justiției și îi apreciez rolul de partener și sprijinul pentru democrație și stat de drept la nivelul fiecărei țări membre. În redactarea noului pachet de legi, ministrul PNL al Justiției, Cătălin Predoiu, a luat în calcul și a implementat toate opiniile anterioare ale Comisiei de la Veneția și recomandările din MCV.

Astfel, este consolidat planul României pentru adoptarea Legilor Justiției și ridicarea MCV. Îndeplinirea acestor angajamente ne duce mai aproape de obiectivul nostru de aderare la spațiul Schengen până la finele acestui an”, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal Ionuț Stroe.

Cele mai noi stiri