joi, aprilie 18, 2024
Județul Ilfov
cer fragmentat
14.5 ° C
15 °
13.9 °
58 %
8.2kmh
75 %
joi
14 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
19 °
lun
18 °

Ilfov Își Consolidează Poziția în Contextul Prăbușirii Bucureștiului

Paralizia urbanistică care a afectat Bucureștiul în ultimii ani, cauzată de politica actualului primar și sprijinită de coaliția PNL-USR-PMP din Consiliul General, prin suspendarea Planurilor Urbanistice de Sector și blocarea documentațiilor de construcție, își arată consecințele conforme cu prognozele specialiștilor.

Dacă cel mai mai mare oraș al țării și-a redus contribuția la Produsul Intern Brut până la un minim istoric în ultimii 15 ani, ajungând de la 37% în 2019 la 34,6% în 2021 până la 29,8% în 2022, cifrele finale pentru 2023 nefiind încă disponibile, estimarea pierderilor pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de Euro pentru perioada 2022-2026, în timp ce pierderea din valoarea adăugată în economie pentru aceeași perioadă este de 10,4 miliarde de euro, conform analizei

Se pare că această pagubă uriașă la bugetul consolidat este dublată de un rezultat financiar excepțional al vânzărilor de locuințe în localitățile din Ilfov. Experții în domeniul imobiliar, conform DC News, au constatat o spectaculoasă creștere a achizițiilor de apartamente în zona limitrofă Capitalei, aceasta înregistrând un record absolut, sporul fiind de 75%. Cauzele acestei migrații își găsesc explicația în prețurile accesibile și oferta abundentă, fenomen opus față de situația Bucureștiului, unde stoparea investițiilor, urmare a hărțuirii companiilor din domeniul imobiliar, a condus la scăderea drastică a ofertelor și explozia prețurilor. Problema este că manifestarea acestui fenomen generează o cascadă de inconveniente tocmai pentru administrația Capitalei.

Pe de o parte, infrastructura rutieră nu este afectată doar de șantierele deschise neinspirat în toamnă, ci și de faptul că majoritatea celor mutați în Ilfov continuă să aibă toate activitățile în București (serviciu, școala copiilor, cumpărături sau divertisment), aglomerația sporind disconfortul tuturor. Pe de alta, un număr mai mare de mașini, cu trasee mai lungi traversând Capitala, înseamnă mai multe noxe, mai multe gaze de eșapament, într-un cuvânt mai multă poluare, în contextul în care calitatea aerului este deja extrem de afectată, conform statisticilor În fine, pe lângă industriile furnizoare ale construcțiilor, care se confruntă cu o gripare a activității, generatoare de șomaj și falimente, nici cele conexe nu se simt mai bine, griparea finanțărilor însemnând alte reduceri ale locurilor de muncă. Per ansamblu, presupusul avantaj economic și de mediu, așteptat prin alungarea dezvoltatorilor, se dovedește a fi un bumerang în viața locuitorilor din cel mai mare oraș al țării.

Link : https://www.stiripesurse.ro/e-oficial-ilfovul-profita-de-prabusirea-bucurestiului_3258651.html

Sursa : stiri pe surse

Sursa foto : 60m

Cele mai noi stiri