“Uneori, nu este simplu să discutăm despre țara noastră, despre ce este de făcut și, mai ales, când traversăm o perioadă în care este foarte greu să-ți definești prioritățile. Însă, nu putem ignora inepuizabilele surse de probleme, și anume, sănătatea și educația! Avem o bună parte dintre copiii din mediul rural care încă își desfășoară activitatea în școli ce au condiții medievale.
În contextul integrării României în Uniunea Europeană identitatea noastră a fost puternic afectată de transformări ce s-au făcut fără a avea în vedere o perspectivă. Uităm, adesea, că suntem o mare cultură și că am dat lumii și Europei valori importante pe care le tratăm cu un profund dispreț. Încercarea de a minimaliza și arunca la coș tot ceea ce ne reprezintă este o mare eroare!
Noi am făcut progrese, însă nu ne-am gândit în perspectivă și ne-am trezit cu o situație extrem de dureroasă în care avem 5 milioane de cetățeni români care lucrează în Uniunea Europeană. Toată această tragedie va trebui să fie asumată de către statul român la un moment dat.
Politicienii superficiali, în lipsă de soluții concrete, denigrează Uniunea Europeană însă, trebuie recunoscut, că UE este cel mai reușit proiect pe care europenii l-au pus în operă pentru a asigura o pace durabilă pe continent. În fața mai multor crize, Uniunea Europeană a răspuns cu aceleași politici: mai multă extindere și mai multă integrare. De aceea, confruntată cu agresivitatea Rusiei, UE a răspuns prin acordarea statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și Ucraina;
UE pune în valoare exact ceea ce ne distinge pe fiecare dintre noi și, indiferent de limba pe care o vorbim acasă, aparținem cu toții Europei oferind stelelor membre multe instrumente pentru a ne proteja identitatea națională și culturală;
UE ne oferă soluții și resurse, recomandări și mai ales bani! În Parlamentul European, indiferent de spectrul politic, suntem în primul rând români! Am intervenit de fiecare dată când România a fost criticată pe nedrept.
Există o realitate expusă excelent de ilustrul Iorga, care spunea “România este o țară locuită de români și înconjurată de români”, însă situația românilor din preajma granițelor este una dramatică și nu am cum să nu constat un eșec al statului român de a fi consecvent în susținerea și apropierea acestor comunități românești. Nu există școli cu predare în limba română, așa cum era odinioară în toată Peninsula Balcanică. Toți profesorii de limba română trebuie susținuți și încurajați cu burse și stagii de perfecționare, așa cum oferă toate statele civilizate. Identitatea lingvistică și spirituală se menține doar dacă există resurse alocate.
Îi mulțumesc prietenului meu, Costel Oprea pentru dialog și pentru plăcerea de a inaugura seria de emisiuni “România cu plăcere” de la noua.tv. Este o idee foarte frumoasă, cred că trebuie să vorbim despre România pe care o prețuim și să luptăm pentru România așa cum ne-o dorim.”, a transmis Eugen Tomac.
Interviul integral, aici: https://youtu.be/XskRPvEPW2I