luni, septembrie 25, 2023
Județul Ilfov
cer senin
20.1 ° C
22.7 °
18.9 °
71 %
4.6kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
29 °
joi
28 °
vin
21 °

Comisia Europeană a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE şi perspectiva de membru pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia

Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei, a afirmat, vineri, premierul Nicolae Ciucă, după ce, în aceeaşi zi, Comisia Europeană a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE şi perspectiva de membru în cazul celor trei state.
 

„Astăzi, Comisia Europeană a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE şi perspectiva de membru pentru Republica Moldova, Ucraina şi Georgia. Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noştri apropiaţi din est şi aspiraţiile cetăţenilor lor pentru societăţi mai prospere şi mai democratice”, a afirmat Nicolae Ciucă într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a Guvernului.

Comisia Europeană a recomandat ca Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată la aderarea la UE cu condiţia ca aceasta să realizeze ”reforme importante”, a anunţat, vineri, la Bruxelles, preşedintele executivului european, Ursula von der Leyen.

”Cu condiţia ca liderii ţării să menţină cursul” în ceea ce priveşte reformele economice şi lupta împotriva corupţiei, ”credem că ţara are potenţialul de a se ridica la înălţimea cerinţelor” unei candidaturi, a declarat ea într-o conferinţă de presă.

Totodată, a anunţat Ursula von der Leyen, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE.

”Comisia recomandă Consiliului, în primul rând, să acorde Ucrainei o perspectivă europeană şi, în al doilea rând, să îi acorde statutul de ţară candidată. Aceasta, desigur, cu condiţia ca ţara să realizeze o serie de reforme importante”, a declarat oficialul într-o conferinţă de presă.

Tot vineri, Comisia Europeană a anunţat că Georgia trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Potrivit unui comunicat al CE, acestei ţări ar trebui să i se acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate o serie de priorităţi.

”Pentru a reuşi, ţara trebuie acum să se unească din punct de vedere politic, pentru a proiecta o cale clară către reforma structurală şi către Uniunea Europeană – o cale care să stabilească în mod concret reformele necesare, să implice societatea civilă şi să beneficieze de un sprijin politic larg”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă la Bruxelles. 

Cele mai noi stiri