joi, iulie 18, 2024
Județul Ilfov
cer senin
26.4 ° C
27.7 °
26 °
55 %
2.2kmh
0 %
joi
39 °
vin
38 °
sâm
38 °
Dum
36 °
lun
29 °

Ciucă: Completăm pachetul de protejare a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie

Premierul României a declarat, într-o postare pe Facebook, că a completat pachetul de protejare a economiei de efectele creșterii prețurilor la energie cu măsuri destinate marilor consumatori energetici.

„Aprobarea de către Comisia Europeană a ajutorului de stat în valoare de 1,5 miliarde de euro face posibilă sprijinirea întreprinderilor din sectoare și subsectoare expuse unui risc de relocare, ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în prețul energiei electrice, începând cu anul 2022. Am început acest demers în luna februarie, printr-un Memorandum aprobat în Guvern, în contextul creșterii accentuate a prețului energiei și pentru a continua această schemă de ajutor de stat care și-a dovedit eficiența în perioada 2019-2021” ,a precizat premierul într-o postare pe Facebook.

Potrivit Guvernului, ajutorul de stat se va acorda sub forma unor subvenții financiare nerambursabile, iar resursele necesare vor fi asigurate din fondurile alocate Ministerului Energiei.

„Susținerea activității marilor consumatori de energie este factor decisiv pentru creșterea competitivității acestor companii și pentru păstrarea locurilor de muncă din aceste sectoare de activitate cu o contribuție importantă pentru economia românească” , a mai precizat premierul.

CE aprobă o schema de 1,5 miliarde de euro a României pentru marii consumatori de energie

Comisia Europeană a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă de ajutoare a României menită să acorde o compensație parțială întreprinderilor mari consumatoare de energie confruntate cu o creștere a prețurilor la energie electrică ce rezultă din costurile indirecte ale emisiilor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii („ETS”).

Vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a declarat: „Această schemă în valoare de 1,5 miliarde EUR sprijină obiectivul României de a reduce riscul de relocare a emisiilor de dioxid de carbon pentru industriile sale mari consumatoare de energie. În același timp, stimulentele pentru o decarbonizare eficientă din punctul de vedere al costurilor a economiei sale vor fi menținute, în conformitate cu obiectivele Pactului verde, iar denaturările nejustificate ale concurenței vor fi limitate.”

Schema notificată de România, cu un buget total estimat de 1,5 miliarde EUR, va acoperi o parte din prețurile mai ridicate la energie electrică rezultate din impactul prețurilor carbonului asupra costurilor de producere a energiei electrice (așa-numitele „costuri indirecte ale emisiilor”) suportate în perioada 2021-2030. Măsura de sprijin vizează reducerea riscului de „relocare a emisiilor de dioxid de carbon”, situație în care întreprinderile își mută producția în țări din afara UE cu politici mai puțin ambițioase privind clima, ceea ce duce la sporirea emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

De această măsură vor beneficia întreprinderile care își desfășoară activitatea în sectoarele expuse riscului de relocare a emisiilor de dioxid de carbon enumerate în anexa I la Orientările privind anumite măsuri de ajutor de stat acordate în contextul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră după 2021 („Orientările privind ajutoarele de stat acordate în cadrul ETS”). Aceste sectoare se confruntă cu costuri semnificative ale energiei electrice și sunt expuse în mod deosebit concurenței internaționale.

Sursa : adevarul.ro

Cele mai noi stiri