luni, octombrie 2, 2023
Județul Ilfov
câțiva nori
20.3 ° C
21.1 °
20 °
48 %
3.6kmh
20 %
lun
21 °
mar
24 °
mie
27 °
joi
25 °
vin
26 °

Anunț important pentru români: Data oficială a alegerilor europarlamentare 2024

Roberta Metsola, liderul Parlamentului European, a stabilit perioada alegerilor europarlamentare: 6-9 iunie 2024 în toate statele Uniunii Europene.

Data alegerilor europarlamentare în România Conform programului stabilit, alegerile europarlamentare din România vor avea loc duminică, 9 iunie. Aceste alegeri sunt considerate cele mai mari alegeri transnaționale din lume, având loc o dată la cinci ani.

Unul dintre aspectele importante ale acestor alegeri este faptul că, în urma votului cetățenilor, Parlamentul European va alege noul șef al Comisiei Europene, organul executiv al Uniunii Europene. De asemenea, vor fi aprobate întreaga echipă de comisari, care vor avea responsabilitatea de a gestiona diversele domenii ale Uniunii Europene.

România se pregătește pentru aceste alegeri, care vor marca începutul anului electoral 2024. În cadrul anului viitor, vor avea loc și alegerile locale, parlamentare și prezidențiale. În acest context, se discută posibilitatea comasării a două runde de scrutin pentru a eficientiza procesul electoral.

Parlamentul European este format din 705 de deputați, aleși în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene extinse. De la primul scrutin european direct din 1979, deputații sunt aleși prin vot universal direct pentru o perioadă de cinci ani.

România are un număr de 33 deputați europeni în Parlamentul European. Numărul acestora a fost ajustat în urma ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Reprezentanții României în Parlamentul European sunt repartizați în funcție de principiul „proporționalității degresive”, care ia în considerare populația fiecărui stat membru.

La ultimele alegeri europarlamentare din 2019, partidele din România care au câștigat mandate au fost: PNL cu 10 mandate, PSD și USR-PLUS cu câte 8 mandate fiecare, iar Pro România, PMP și UDMR cu câte 2 mandate.

Astfel, alegerile europarlamentare din 2024 vor aduce din nou oportunitatea pentru cetățenii români de a-și exprima votul și de a alege reprezentanții lor în Parlamentul European.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-26272087-stabilit-data-alegerilor-europarlamentare-2024.htm

Sursa : hotnews.ro

Sursa foto : Kanal D

Cele mai noi stiri