vineri, martie 29, 2024
Județul Ilfov
cer senin
10.2 ° C
13.2 °
8 °
79 %
4kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
28 °
mar
19 °

Aer poluat vineri dimineața, în București și Ilfov. Sunt afectate zonele Unirii, Obor, Pipera, Bucureștii Noi, Glina, Chiajna și Voluntari

Site-ul calitateaer.ro, conectat la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, raportează vineri dimineața niveluri ridicate de poluare în mai multe locații din București și Ilfov. În zonele Unirii, Obor, Pipera, Bucureștii Noi, Glina, Chiajna și Voluntari indicele calității aerului este 4, considerat „rău”. Probleme sunt și în Berceni, Tineretului, Universitate și Drumul Taberei.

Stațiile amplasate în Capitală și zonele limitrofe raportează niveluri ridicate de PM10 și PM2.5, ceea ce înseamnă că sunt prea multe particule în suspensie, un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid. Particulele în suspensie au ca sursa activitatea industrială, sistemul de încălzire a populației, centralele termoelectrice, însă și traficul rutier contribuie la poluarea cu pulberi produsă de pneurile mașinilor sau arderile incomplete.

Cât de periculoase sunt particulele în suspensie pentru sănătate

Dimensiunea particulelor este direct legată de potențialul de a cauza efecte. O problemă importantă o reprezintă particulele cu diametrul aerodinamic mai mic de 10 micrometri, care trec prin nas și gât şi pătrund în alveolele pulmonare provocând inflamații și intoxicări. Sunt afectate în special persoanele cu boli cardiovasculare și respiratorii, copiii, vârstnicii şi astmaticii.

Copiii cu vârsta mai mică de 15 ani inhalează mai mult aer, și în consecință mai mulți poluanți. Ei respiră mai repede decât adulții și tind să respire mai mult pe gură, ocolind practic filtrul natural din nas. Sunt în mod special vulnerabili, deoarece plămânii lor nu sunt dezvoltați, iar țesutul pulmonar care se dezvoltă în copilărie este mai sensibil.

Poluarea cu pulberi înrăutăţeşte simptomele astmului, respectiv tuse, dureri în piept și dificultăți respiratorii. Expunerea pe termen lung la o concentrație scăzută de pulberi poate cauza cancer și moartea prematură, se arată pe site-ul calitateaer.ro.

În prezent Reţeaua Naționala de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA) efectuează măsurători continue de dioxid de sulf (SO2), oxizi de azot (NOx), monoxid de carbon (CO), ozon (O3), particule în suspensie (PM10 şi PM2.5), benzen (C6H6), plumb (Pb), arsen (As), cadmiu (Cd), nichel (Ni), benzo(a)piren. Calitatea aerului în fiecare staţie este reprezentată prin indici de calitate sugestivi, stabiliţi pe baza valorilor concentraţiilor principalilor poluanţi atmosferici măsuraţi.

Cum afli calitatea aerului în timp real, cu aplicația CalitateAer

La începutul lunii octombrie a fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene. Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utiliatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

„Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem. În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului. Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Datele din aplicația Calitate Aer sunt disponibile 24 din 24 de ore și provin de la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului, aflată în continuă dezvoltare.

Sursa : observator.news

Cele mai noi stiri