vineri, aprilie 19, 2024
Județul Ilfov
ceață
3.6 ° C
7.7 °
3 °
92 %
1kmh
0 %
vin
14 °
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
14 °

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR: „Dacă schema de plafonare ar rămâne aşa, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB”

În cazul în care schema de plafonare şi compensare ar rămâne în forma actuală şi ar costa 40 de miliarde de lei, există posibilitatea ca deficitul bugetar să sară la 9% din PIB în acest an, susţine Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR).

„Consiliul Fiscal ne spune că realist deficitul este 7% din PIB şi ne mai spune că se bazează pe o cifră relativ redusă de cost al schemei de plafonare şi compensare. Deci, dacă schema de plafonare ar rămâne aşa cum este şi ar costa 40 de miliarde de lei, probabil deficitul ar sări la 9% din PIB„, a spus Cristian Popa, la „Europa Liberă”.

Întrebat cum vedere majorările de salarii în sectorul bugetar, el a spus că mixul de politici, monetară, pe care o face BNR, şi fiscală, pe care o face Guvernul, e ca maşina cu două volane. Când inflaţia e mare trebuie ca politicile economice să frâneze această inflaţie.

„Un şofer frânează şi acela suntem noi, la Banca Naţională. Deja de un an călcăm încet, încet frâna. Însă, pe partea cealaltă, a deficitului fiscal, nu vedem o frânare şi atunci avem un singur şofer cu un singur volan care frânează. Riscul acesta fiscal tot creşte, aş spune, şi nu ne ajută. Acum două luni vorbeam de creşteri de taxe tocmai pentru reducerea deficitului, vorbeam de solidaritate, acum vorbim de creşterea cheltuielilor. Înţeleg că sunt presiuni sociale. Înţeleg că inflaţia îi afectează pe toţi românii, însă ajungem la această disciplină fiscală. Dacă nu o ai, vei crea probleme şi mai mari în viitor”, a afirmat Cristian Popa.

De asemenea, întrebat care este pericolul creşterii salariilor bugetarilor, Cristian Popa a punctat că pericolul îl constituie un deficit mai mare

Sursa : agerpres.ro

Cele mai noi stiri