joi, aprilie 25, 2024
Județul Ilfov
ploaie de intensitate mică
12.9 ° C
13.8 °
12.1 °
91 %
2.7kmh
40 %
joi
12 °
vin
15 °
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
22 °

Ucrainenii anunță că au eliberat peste 40 de localități din Herson. Primele sisteme MARS din Germania și 4 HIMARS au ajuns în Ucraina

Prima navă încărcată cu cereale ucrainene a plecat luni din portul Odesa, conform acordului semnat la Istanbul cu Rusia, a anunţat Ministerul turc al Apărării. Bombardamentele rusești au continuat în Nikolaev și Harkov. Cel puțin doi oameni au murit. Între timp, rușii își repoziționează trupele, mutând o parte dintre acestea în sudul Ucrainei pentru a-și întări pozițiile, anunță ministerul britanic al apărării.

Ucrainenii au recucerit peste 40 de localități din Herson

ACTUALIZARE 16:15 Forțele ucrainene au recucerit peste 40 de așezări în regiunea Herson, în timp ce Kievul încearcă să respingă trupele ruse într-o contraofensivă, a declarat luni guvernatorul local.

Moscova a pus mâna pe aproape tot teritoriul regiunii importante din punct de vedere economic și strategic care se învecinează cu peninsula anexată Crimeea în primele zile ale invaziei sale.

Însă, în ultimele săptămâni, armata ucraineană, întărită de livrările de armament occidental, a căutat să organizeze o contraofensivă în zonă.

Forțele Kievului au efectuat lovituri asupra depozitelor militare rusești și asupra pozițiilor din spatele liniei frontului și au lovit poduri care acționează ca rute cruciale de aprovizionare pentru trupele Moscovei în orașul Herson.

„Astăzi, 46 de așezări au fost deja dezocupate în regiunea Herson”, a declarat Dmitro Butri, șeful administrației regionale ucrainene, pentru televiziunea națională.

Butri a adăugat că majoritatea localităților recâștigate se află în partea de nord a regiunii, în timp ce altele sunt situate în partea de sud, aproape de Marea Neagră și de regiunea puternic bombardată Nikolaev.

Guvernatorul a spus că unele dintre satele recucerite „au fost distruse în proporție de 90% și astăzi sunt încă sub foc constant”.

Butri a spus că situația umanitară din regiune este „critică” și a reiterat apelul autorităților către cei care rămân în zonă „să se evacueze în regiuni mai sigure”.

Ucraina a primit încă 4 sisteme HIMARS și lansatoare MARS din Germania

ACTUALIZARE 16:05 Ucraina a primit încă patru sisteme americane de înaltă precizie HIMARS, a anunțat luni ministrul ucrainean al Apărării. Oleksii Reznikov a scris pe Twitter că este recunoscător pentru ajutorul acordat de Statele Unite.

De asemenea, Kievul a anunţat luni recepţionarea primelor lansatoare multiple de rachete autopropulsate MARS II, de la fabricantul Krauss-Maffei Wegmann din Germania.

HIMARS au o rază de acţiune mult mai mare şi sunt mai precise decât sistemele de artilerie ucrainene, care datează din perioada sovietică, permiţând forţelor ucrainene să lovească ţinte ruseşti care anterior erau inaccesibile.

‘Al treilea frate din familia cu rază lungă de acţiune, MLRS MARS II, a sosit în Ucraina din Germania’, a indicat Reznikov într-un mesaj separat pe Twitter, mulţumindu-i pentru aceasta omologului său german, Christine Lambrecht.

Berlinul comunicase săptămâna trecută că va furniza Kievului trei astfel de lansatoare de rachete, care, în funcţie de muniţia folosită, pot lovi ţinte la o distanţă de până la 300 de kilometri.

Uniunea Europeană a trimis Ucrainei un ajutor financiar de 1 miliard de euro 

ACTUALIZARE 15:00 UE a trimis un ajutor financiar de 1 miliard de euro Ucrainei  pentru a o ajuta să depășească problemele financiare ale invaziei ruse.

Premierul ucrainean a scris pe Telegram că „suma de 1 miliard EUR face parte dintr-un pachet mare de sprijin pentru Ucraina… în valoare totală de 9 miliarde EUR. Fondurile vor ajuta la finanțarea nevoilor bugetare prioritare.

Prima tranșă, în valoare de 500 de milioane de euro, a intrat deja în conturile Ucrainei.

Moscova susține că a distrus încă două lansatoare de rachete HIMARS operate de armata ucraineană

ACTUALIZARE 12.46 Ministerul Apărării rus a anunţat luni că forţele sale au distrus două lansatoare de rachete multiple HIMARS ale armatei ucrainene în regiunea Harkov şi un sistem de lansare a rachetelor antinavă Harpoon în regiunea Odesa, transmite Reuters, care citează agenţia de presă rusă Interfax.

Agenţia de presă britanică nu a putut verifica din surse independente aceste informaţii. Ucraina a primit până duminică 12 lansatoare HIMARS din partea SUA.

Sistemele HIMARS sunt mai precise şi au o rază mai lungă de acţiune decât alte sisteme de artilerie, permiţând forţelor ucrainene să lovească obiective ruseşti şi depozite de arme mai departe în spatele liniei frontului.

Rusia a acuzat Occidentul că prelungeşte conflictul din Ucraina prin faptul că livrează mai multe arme Kievului şi susţine că furnizarea de arme cu rază lungă de acţiune justifică tentativele Rusiei de a extinde controlul asupra unui teritoriu ucrainean mai mare, dincolo de regiunea Donbas din estul ţării, pentru propria sa protecţie.

Pe 6 iulie, la doar câteva zile după ce sistemele HIMARS au ajuns în Ucraina, Ministerul Apărării rus a afirmat că a distrus două dintre ele, dând publicităţii un video cu presupusa lovitură.

Ucraina a respins afirmaţiile Rusiei şi susţine că foloseşte sistemele americane pentru a aplica „lovituri devastatoare”forţelor ruse, transmite Agerpres.

Dmitro Kuleba: Reluarea exporturilor de cereale este o uşurare pentru lume

ACTUALIZARE 12.15 Reluarea exporturilor de cereale ucrainene, pentru prima dată după începerea invaziei ruse, este ”o uşurare pentru lume”, a reacţionat luni ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, scrie Agerpres.

”Lumea răsuflă uşurată în această zi, în special amicii noştri din Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, întrucât primele cereale ucrainene părăsesc Odesa după luni de blocadă rusă. Ucraina a fost întotdeauna un partener de încredere şi va rămâne aşa dacă Rusia respectă partea sa de acord”, a scris Kuleba pe Twitter. La rândul său, ministrul infrastructurii ucrainean Oleksandr Kubrakov a menţionat pe Facebook: ”Astăzi, Ucraina, alături de parteneri, face încă un pas către prevenirea foametei în lume”.

Rușii au bombardat regiunea Dnipropetrovsk

ACTUALIZARE 11.26 Forțele rusești au bombardat regiunea Dnipopetrovsk. Conform Nexta, în localitatea Marhanka, 8 case au fost aproape distruse de bombardamentele rușilor. Șase copii, dintre care cel mai mic are doar 2 ani, dormeau liniștiți într-una dintre case. Din fericire, niciun copil nu a fost rănit.

Cum trec rușii râul Nipru după ce ucrainenii au distrus podul din Herson

ACTUALIZARE 11.20 După distrugerea podului strategic Antonovski de peste râul Nipru din regiunea Herson, rușii nu mai au altă posibilitate să treacă decât pe podurile de pontoane improvizate.

Mai multe imagini postate pe Twitter surprind momentul în care podurile improvizate ajung la mal, iar din autoturismele și  microbuzele pe care le-au transportat coboară ruși de toate vârstele, femei și bărbați. 

Unele dintre mașini înaintează cu dificultate pe malul distrus de bombardamente, iar după fiecare vehicul care trece, soldații aruncă pământ cu lopata, pentru a stabiliza terenul.

Ucrainenii spun că magnatul cerealelor Oleksei Vadaturski a fost ucis intenționat de ruși

ACTUALIZARE 10.30 Magnatul cerealelor Oleksei Vadaturski a fost ucis în bombardamentele de sâmbătă noaptea asupra orașului Nikolaev, a confirmat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Consilierul prezidențial Mihail Podoliak a susținut că moartea omului de afaceri nu a fost întâmplătoare și că el a fost vizat de atacul rușilor.

Oleksei Vadaturski și soția sa, Raisa, au murit în atac, a transmis într-un comunicat Volodimir Zelenski, scrie CNN.

Vadaturski a fost fondatorul Nibulon, cu sediul la Nikolaev, fiind una dintre cele mai mari companii producătoare și exportatoare de cereale din Ucraina.

Averea sa netă a fost estimată la peste 400 de milioane de dolari în 2021, scrie Kyev Independent.  

Prima navă cu cereale ucrainene care pleacă din portul Odesa de la începtul războiului

ACTUALIZARE 9.40 Nava cargo Razoni sub pavilion Sierra Leone, care este încărcată cu porumb, se va îndrepta spre Liban, a transmis ministerul turc.

Vasul ar urma să ajungă la intrarea în strâmtoarea Bosfor marţi la prânz, a estimat firma Yörük Isik, specializată în urmărirea mişcărilor navelor în Bosfor şi în regiune.
„Plecarea altor nave este planificată în limitele coridorului şi formalităţilor convenite”, adaugă Ministerul turc al Apărării.

Mai mulți oficiali din cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene au spus că la cheiurile porturilor din Marea Neagră sunt 17 nave încărcate cu 600.000 de tone de marfă. Dintre ele, 16 nave sunt încărcate cu cereale ucrainene cu o greutate de aproximativ 580.000 de tone.

În 22 iulie, Rusia şi Ucraina au semnat, la Istanbul, un acord cu privire la instaurarea unor culoare securizate cu scopul de a permite exportul de cereale blocate în Ucraina.

Acordul va fi valabil timp de 120 de zile, respectiv patru luni, timp în care pot fi transportate cele circa 25 de milioane de tone din silozurile ucrainene înaintea strângerii noii recolte.

Navele şi încărcătura ar urma să fie inspectate la Istanbul, sub autoritatea Centrului comun de coordonare (CCC), care a fost inaugurat oficial săptămâna trecută la Istanbul, conform acordului semnat pe 22 iulie de Ucraina şi Rusia, cu medierea Turciei şi a ONU. 

Zelenski, după bombardamentele de la Nikolaev: Niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns 

ACTUALIZARE 9.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a condamnat cel mai recent bombardament efectuat de forţele ruse, care a vizat oraşul Nikolaev, din sudul Ucrainei, el anunţând că armata ucraineană va riposta, scrie Agerpres.

„Astăzi a avut loc unul dintre cele mai brutale bombardamente asupra oraşului Nikolaev şi regiunii”, a spus Zelenski într-un mesaj video. El a adăugat că „niciun atac rusesc nu va rămâne fără răspuns din partea armatei noastre”.

În prezent, trupe ruse sunt mutate din estul Ucrainei către zonele ocupate Herson şi Zaporojie, aflate în partea de sud a ţării.

Bombardamente în Nikolaev

ACTUALIZARE 9.25 Rușii au bombardat orașul Nikolaev. Un spital din regiune a fost afectat de explozii. Primarul orașului a declarat că două persoane au fost ucise și trei au fost rănite după ce rachetele au lovit două cartiere rezidențiale duminică seara.

Ministerul britanic al Apărării: Ofensiva rusă din Donbas a eșuat

ACTUALIZARE 9.20 Rusia a eșuat să realizeze o străpungere decisivă în regiunea Donbas, conform planului inițial al ofensivei începute în aprilie, și se vede nevoită acum să-și adapteze, cel mai probabil, din mers strategia, se arată în analiza de luni a ministerului britanic al Apărării despre situația războiului din Ucraina.

Concomitent, Zaporojie a devenit o zonă „vulnerabilă” pentru trupele ruse, care au nevoie în prezent de întăriri pentru a putea menține linia frontului, conform ministerului britanic.

În ultimele patru zile, Rusia a continuat să inițieze „asalturi tactice” pe axa Bahmut, la nord-est de Donteșk, în urma cărora a obținut progese minore.

De asemenea, conform informațiilor furnizate săptămâna trecută de autoritățile ucrainene, Rusia își relochează o parte importantă din forțele concentrate în sectorul nordic al Donbasului către sudul Ucrainei.

Sursa:digi24.ro

Cele mai noi stiri