joi, octombrie 6, 2022
Județul Ilfov
cer senin
20.8 ° C
21.1 °
19.9 °
42 %
5.7kmh
0 %
joi
21 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
20 °

Diabetul zaharat, depistat gratuit în Ilfov

Stiri de citit

O campanie gratuită pentru depistarea precoce a diabetului zaharat și evaluarea riscului de apariție a bolilor cardio-vasculare are loc în luna septembrie în mai multe localități din Ilfov.

Alături de bolile cardiovasculare, diabetul zaharat reprezintă principala cauză a deceselor din cauze prevenibile și tratabile în România. Bucureşti-Ilfov este una dintre regiunile cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, iar peste 70% dintre cazuri afectează persoane trecute de 60 de ani, preponderent femei.

Deși depistarea lui este simplă și nedureroasă, în multe cazuri diabetul zaharat rămâne nediagnosticat, astfel încât numărul persoanelor care suferă de această afecțiune ar putea fi mult mai mare. Ȋn acest context, Primăria orașului Otopeni, împreună cu Centrul de Diagnostic și Tratament MedIF, lansează în luna septembrie o campanie gratuită de screening pentru depistarea precoce a diabetului zaharat și de evaluare a riscului de apariție a bolilor cardio-vasculare.

Campania se adresează locuitorilor din Otopeni și localitățile limitrofe și se va desfășura în Parcul Central, pe parcursul a șase zile, în perioada 19-21 Septembrie și în Parcul Odăi, ȋntre 22-24 septembrie. „În perioada pandemiei, pacienții cronici nu au mai fost considerați o prioritate, mulți dintre aceștia suferind din cauza complicațiilor. Potrivit Comisiei Europene/Public Health, riscurile de a dezvolta un infarct miocardic acut sau un accident vascular cerebral au depășit cu mult riscurile de contractare a COVID-19 și în prezent, bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Diabetul este unul dintre factorii majori de risc pentru bolile cardio-vasculare, alături de sedentarism, fumat sau obezitate. De altfel, într-o campanie de screening anterioară în cadrul clinicii noastre, am diagnosticat mai multe cazuri noi de diabet pe parcursul a două săptămâni”, declară Dr. Cătălina Moinescu, cofondator al clinicii medicale MedIF.

Persoanele interesate vor putea obține rezultatele pe loc, imediat după recoltarea probei pentru măsurarea glicemiei. Spre deosebire de majoritatea investigațiilor pe bază de sânge, la măsurarea glicemiei în scop de screening nu este necesar ca pacienții să nu mănânce înainte de recoltarea. De asemenea, pacienții vor putea beneficia de măsurarea tensiunii arteriale și a pulsului, pentru evaluarea riscului dezvoltării bolilor cardio-vasculare. Investigațiile vor fi realizate de personal medical calificat și vor fi gratuite

Boala cardiovasculară aterosclerotică reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate a pacienţilor diabetici. De aceea, diagnosticul precoce al diabetului zaharat, alături de tratamentul adecvat al acestuia și evaluarea periodică a riscului cardiovascular, reprezintă principala metodă de reducere a morbidității și mortalităţii.

Sursa : cotidianul.ro

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -spot_img

Cele mai noi stiri