sâmbătă, august 13, 2022
Județul Ilfov
cer senin
19.6 ° C
22.8 °
18.9 °
73 %
1.5kmh
0 %
sâm
32 °
Dum
33 °
lun
30 °
mar
35 °
mie
32 °

China amenință, după ce Pelosi a ajuns în Taiwan: „Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”

Stiri de citit

China a reacționat după ce președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns în Taiwan. „Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan (…) Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, a amenințat, marți, ministerul de externe chinez. Totodată, și partidul comunist a criticat într-un comunicat de presă vizita lui Pelosi în Taiwan: „A subminat grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei”. 

Ministerul de externe chinez susține că vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan este o încălcare gravă a principiului unei singure Chine și are un impact grav asupra fundamentului politic al relațiilor China-SUA.

„Încalcă grav suveranitatea și integritatea teritorială a Chinei. Subminează grav pacea și stabilitatea peste strâmtoarea Taiwan și trimite un semnal grav greșit forțelor separatiste pentru „independența Taiwanului”, transmite MAE chinez.

De asemenea, China susține că Statele Unite și-au luat un angajament clar privind stabilirea relațiilor diplomatice: „Nu există decât o singură China în lume, Taiwan este o parte inalienabilă a teritoriului Chinei, iar Guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal care reprezintă întreaga China.”

„China se opune mereu vizitei în Taiwan a membrilor Congresului SUA, iar executivul american are responsabilitatea de a opri o astfel de vizită. Deoarece Președintele Pelosi este liderul în exercițiu al Congresului SUA, vizita și activitățile ei în Taiwan, indiferent de formă și din orice motiv, reprezintă o provocare politică majoră”, mai spune ministerul de externe chinez.

„Aceste mișcări, precum jocul cu focul, sunt extrem de periculoase. Cei care se joacă cu focul vor pieri din cauza lui”, amenință China.

„China va lua cu siguranță toate măsurile necesare pentru a-și proteja cu hotărâre suveranitatea și integritatea teritorială ca răspuns la vizita Președintelui Camerei Reprezentanților din SUA. Toate consecințele care decurg din aceasta trebuie suportate de partea SUA și de forțele separatiste pentru „independenței Taiwanului”, a mai transmis MAE chinez.

O reacție a avut și biroul Partidului Comunist din Taiwan. „China trebuie să fie și cu siguranță va fi reunificată. Orice activitate care urmărește „independența Taiwanului” va fi distrusă de puternicele forțe anti-secesiune și pro-reunificare ale poporului chinez”, se arată într-un comunicat de presă

Pelosi: Lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație. Solidaritatea SUA cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând

Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a ajuns marți la Taipei, într-o vizită care poate avea implicații majore privind relația dintre SUA și China. Tensiunile în zona strâmtorii Taiwan au crescut în ultimele ore, după ce China a ridicat de la sol avioane de luptă, iar Statele Unite au trimis patru nave de război, printre care și portavionul USS Ronald Regan. Politicieni americani care „se joacă cu focul” în problema Taiwanului „nu vor sfârși bine”, a amenințat marți ministrul de externe chinez Wang Yi.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, și membrii unei delegații a Congresului american au emis o declarație de presă la sosirea în Taiwan.

„Vizita delegației noastre în Taiwan onorează angajamentul neclintit al Americii de a sprijini democrația vibrantă din Taiwan.

Vizita noastră face parte din călătoria noastră mai largă în Indo-Pacific, inclusiv Singapore, Malaezia, Coreea de Sud și Japonia, axată pe securitate reciprocă, parteneriatul economic și guvernarea democratică. Discuțiile noastre cu conducerea din Taiwan se vor concentra pe reafirmarea sprijinului nostru pentru partenerul nostru și pe promovarea intereselor noastre comune, inclusiv promovarea unei regiuni Indo-Pacific libere și deschise. Solidaritatea Americii cu cei 23 de milioane de oameni din Taiwan este mai importantă astăzi decât oricând, deoarece lumea se confruntă cu o alegere între democrație și autocrație.

Vizita noastră nu contrazice în niciun fel politica de lungă durată a Statelor Unite, ghidată de Legea relațiilor cu Taiwan din 1979, de angajamentele comune SUA-China și de cele șase asigurări. Statele Unite continuă să se opună eforturilor unilaterale de a fi schimbat status quo-ul”, se arată în declarația delegației Congresului american în Taiwan.

Potrivit programului neoficial, Pelosi se va întâlni cu președintele Tsai Ing-wen. Patru surse citate de Reuters au spus că pentru miercuri este programată o întâlnire cu un grup de activiști care luptă pentru drepturilor omului.

Statele Unite ale Americii au declarat luni că nu vor fi intimidate de China. Încă de săptămâna tercută, Armata Populară de Eliberare a Chinei a desfășurat diverse exerciții, inclusiv exerciții cu muniție de război, în Marea Chinei de Sud, Marea Galbenă și Marea Bohai. China consideră că vizitele oficialilor americani în Taiwan transmit un semnal încurajator către tabăra pro-independență de pe insulă.

Washingtonul nu are relații diplomatice oficiale cu Taiwan, dar oferă insulei mijloacele de a se apăra.

Sursa:digi24.ro

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Cele mai noi stiri