vineri, august 12, 2022
Județul Ilfov
cer senin
29.3 ° C
32.7 °
28.8 °
35 %
2.7kmh
0 %
vin
32 °
sâm
31 °
Dum
34 °
lun
31 °
mar
35 °

Letonia reintroduce serviciul militar obligatoriu. „Nu credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”

Stiri de citit

Artis Pabriks, ministrul leton al apărării, a anunţat marţi reintroducerea serviciului militar obligatoriu pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia vecină şi a războiului din Ucraina, relatează AFP, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului leton al apărării, serviciul militar obligatoriu, care va viza doar bărbaţii, va fi reintrodus în 2023. De asemenea, Artis Pabriks a anunţat un proiect de construire a unei baze militare în apropierea oraşului Jekabpils (sud-estul Letoniei), care va fi mai aproape de graniţa cu Rusia decât actuala bază de la Adazi.

„Actualul sistem militar al Letoniei şi-a atins limitele. În acelaşi timp, nu avem niciun motiv să credem că Rusia îşi va schimba comportamentul”, a declarat Artis Pabriks. Gatis Priede, membru al Gărzii Naţionale, a salutat decizia drept „cea mai bună veste”, apreciind că ea ar fi trebuit adoptată în momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014.

„Este cel mai bun lucru de făcut: să antrenăm mai mulţi rezervişti pentru armata noastră şi pentru întreaga forţă NATO, care încă lipseşte foarte mult în regiunea Europei de Nord şi a Mării Baltice”, a declarat Gatis Priede. Letonia a renunţat la serviciul militar obligatoriu după aderarea la NATO.

Din 2007, armata acestei ţări baltice membră a Uniunii Europene este formată din militari de carieră şi voluntari ai Gărzii Naţionale care servesc în infanterie cu jumătate de normă în timpul weekendului.

Țară cu mai puţin de două milioane de locuitori, care se învecinează cu Belarus şi Rusia, Letonia are în prezent doar 7.500 de soldaţi în serviciu activ şi membri ai Gărzii Naţionale, sprijiniţi de 1.500 de soldaţi NATO.

FOTO: EPA
Sursa- libertatea.ro

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Cele mai noi stiri