vineri, august 12, 2022
Județul Ilfov
cer senin
24.7 ° C
26 °
23.9 °
43 %
1.5kmh
0 %
vin
32 °
sâm
31 °
Dum
34 °
lun
31 °
mar
35 °

Diana Anda Buzoianu: Reformă radicală pentru toţi cetăţenii României şi pentru digitalizarea administraţiei publice: Proiectul de lege privind interoperabilitatea, adoptat în Camera Deputaţilor

Stiri de citit

Camera Deputaţilor a dezbătut şi adoptat miercuri, 29 iunie, proiectul legislativ care reglementează autostrăzile digitale, proiect lucrat şi asumat transpartinic în cadrul comisiei TIC şi în grupul de experţi Law and Technology.

Proiectul stabileşte că instituţiile statului nu vor mai cere informaţii şi documente pe care statul le are deja despre cetăţeni.

“Proiectul de lege privind interoperabilitatea este unul din proiectele de reformă care va schimba total paradigma pentru toţi cetăţenii României. Programul nostru de guvernare a prevăzut faptul că «autostrăzilor digitale» sunt esenţiale, iar acum demonstrăm că USR continuă să muncească şi să construiască inclusiv din opozitie pentru a livra proiecte prin care să depăşim cu toţii barierele birocratice de care se lovesc cetăţenii”, a declarat Diana Buzoianu, deputat USR, unul dintre iniţiatorii proiectului legislativ.


De ce este important proiectul care reglementează autostrăzile digitale

Interoperabilitatea este mijlocul prin care putem atinge întregul potenţial al tehnologiei informaţiilor şi a comunicaţiilor, o realitate susţinută şi de către Comisia Europeană, pentru ca viaţa noastră să nu mai fie legată de dosarul cu şină.De asemenea, menţinerea sistemului actual de transmitere a documentelor în format fizic către fiecare autoritate în parte poate duce la situaţia în care cetăţeanul, necunoscând procesul birocratic din spate, înştiinţează o singură instituţie de schimbarea datelor/documentelor lui (ex. schimbarea domiciliului), restul instituţiilor ce trebuiesc informate ulterior rămânând cu un set de date învechit până se ajunge la fiecare dintre ele în parte cu informaţia nouă. Aceste situaţii îngreunează comunicarea instituţiilor cu cetăţenii, a instituţiilor între ele, împiedicându-le din a adresa problemele cetăţeneşti într-o manieră eficientă.
Ce prevede legea interoperabilităţii

  • este adăugat principiul “once only” care stabileşte că instituţiile statului nu îţi vor mai cere informaţii şi documente pe care statul le are deja despre tine;sunt reglementate registrele de baze de date – adică bazele de date principale cu privire la persoanele fizice, persoanele juridice, imobile şi automobile de unde vor putea fi luate informaţii direct între instituţii, nu de la cetăţeni;
  • sunt reglementate drepturile tale asupra datelor tale pentru că tu eşti şi trebuie să rămâi titularul datelor tale. De exemplu, vei putea cunoaşte mereu ce instituţie ţi-a accesat datele prin platforma de interoperabilitate;sunt prevăzute măsuri de securitate cibernetică pentru ca datele tale sa fie în siguranţă;
  • sunt prevăzute amenzi pentru instituţiile şi autorităţile publice care nu vor aplica legea şi vor continua să ceară documentele sau informaţiile direct de la cetăţeni.

În mod concret, cetăţenii scapă de fuga după documente şi informaţii pentru a le plimba de la un ghişeu la altul pentru că instituţiile vor transmite informaţiile direct între ele. Asta va însemna servicii publice mult mai rapide. Proiectul aduce mai multă transparenţă pentru că cetăţenii vor afla mereu ce instituţii publice au văzut informaţiile despre ei.

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Cele mai noi stiri