sâmbătă, august 13, 2022
Județul Ilfov
cer senin
19.6 ° C
22.8 °
18.9 °
73 %
1.5kmh
0 %
sâm
32 °
Dum
33 °
lun
30 °
mar
35 °
mie
32 °

Justiţia poloneză anulează decizia mai multor orașe din Polonia de a se declara „zone libere de LGBT”

Stiri de citit

Tribunalul Suprem Administrativ din Polonia a confirmat miercuri sentinţele unor instanţe inferioare care au anulat deciziile mai multor orașe poloneze de a se declara „zone libere de LGBT”.

În urma respingerii prin această hotărâre a recursurilor înaintate de procuratura generală a Poloniei şi de o organizaţie catolică, nu mai există nicio cale de atac împotriva deciziilor judiciare care anulează rezoluţiile primăriilor din localităţile Serniki, Klwow, Istebna şi Osiek, toate din provincia Lublin, de a declara aceste oraşe „zone libere de LGBT”.

Sentinţa închide astfel patru din cele nouă plângeri înaintate de biroul avocatului poporului, care a susţinut că respectivele administraţii locale „au încălcat dreptul la respectarea vieţii private şi de familie, libertatea de exprimare şi interzicerea discriminării pe motive de orientare sexuală şi identitate de gen”, potrivit EFE, preluată de Agerpres.

Circa 100 de municipalităţi poloneze s-au declarat începând din 2019 „zone libere de LGBT”, subliniind că încearcă astfel să apere valorile tradiţionale în faţa „ideologiei LGBT”.

În replică, Parlamentul European a declarat, simbolic, în martie 2021 toată Uniunea Europeană ca fiind o „zonă de libertate LGBT”, iar Comisia Europeană a ameninţat că le va tăia fondurile europene acelor oraşe poloneze care s-au declarat „zone libere de LGBT”. Unul dintre efectele acestei dispute a fost fost amplificarea conflictului dintre Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept.

Ameninţarea venită din partea Comisiei Europene a determinat între timp unele dintre administraţiile locale poloneze să renunţe la demersul lor, dar altele şi-au menţinut declaraţiile, care însă au fost atacate în justiţie. Unele dintre aceste declaraţii au fost anulate de instanţe regionale poloneze.

Însă nouă dintre municipalităţile cărora le-au fost anulate astfel declaraţiile prin care se declară „zone libere de LGBT” au înaintat recurs, motiv pentru care biroul avocatului poporului a introdus acţiuni împotriva acestor administraţii, iar patru dintre ele au pierdut definitiv procesul prin verdictul anunţat miercuri.

Liderul partidului conservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a avertizat că „ideologia LGBT”, pe care a descris-o drept o „mişcare din import”, „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”.

La rândul său, preşedintele polonez Andrzej Duda a descris „ideologia LGBT” drept o „ideologie a răului” şi a promis că va apăra copiii în faţa acesteia.

Sursa- digi24.ro

- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Cele mai noi stiri