joi, aprilie 18, 2024
Județul Ilfov
cer senin
6.9 ° C
10.5 °
6 °
86 %
3.6kmh
0 %
vin
14 °
sâm
14 °
Dum
18 °
lun
15 °
mar
11 °

NASA a pierdut doi sateliţi de supraveghere a uraganelor la scurt timp după lansare

Doi sateliţi de mici dimensiuni ai NASA, destinaţi supravegherii uraganelor, nu au reuşit să ajungă duminică pe orbită din cauza unei defecţiuni a rachetei Astra care îi transporta. Problema a intervenit la scurt timp de la lansare, a anunţat agenţia spaţială americană.

„După zborul nominal al primei trepe, motorul treptei superioare s-a oprit prea devreme şi nu a reuşit să plaseze TROPICS CubeSats pe orbită”, a precizat pe contul său oficial de Twitter departamentul NASA destinat serviciilor de lansate spaţială.

Într-un mesaj publicat pe pagina sa de internet înainte de lansare, NASA a descris TROPICS CubeSats precum o constelaţie de şase sateliţi de dimensiunile „unei cutii de pantofi” care „vor studia formarea şi dezvoltarea cicloanelor tropicale, făcând observaţii mai des decât este posibil în prezent în cazul sateliţilor pentru supraveghere meteorologică”.

Astra a semnat cu NASA un contract în valoare de 7,95 de milioane de dolari în februarie 2021 vizând trei lansări, fiecare dintre acestea urmând să transporte la bord câte o pereche de sateliţi TROPICS, scrie Agerpres.

Sperând să devină un jucător important pe piaţa lansărilor de sateliţi de mici dimensiuni, Astra promite lansări mai frecvente, cu un grad mai mare de flexibilitate în comparaţie cu companiile care utilizează rachete de dimensiuni mai mari, precum SpaceX şi Arianespace.

Compania s-a confruntat însă cu probleme în ceea ce priveşte racheta sa cu două trepte, care nu a reuşit să ajungă pe orbită.

În februarie, cu prilejul unei alte misiuni CubeSat în cadrul NASA, treapta a doua treaptă a unei rachete Astra nu a reuşit să ajungă pe orbită. „Regretăm că nu am reuşim să livrăm primii doi sateliţi TROPICS”, a scris pe Twitter directorul executiv al Astra, Chris Kemp. „Cel mai important pentru echipa noastră este încrederea clienţilor noştri şi livrarea reuşită a următorilor sateliţi TROPICS”, a adăugat el.

SURSA- digi24.ro

Cele mai noi stiri